2.000 pacijenata, a 16 dijaliznih centara: Prelaze stotine mučnih kilometara

M. R. S.
2.000 pacijenata, a 16 dijaliznih centara: Prelaze stotine mučnih kilometara
Facebook / Tomislav Žuljević

Onaj ko nije svaka dva dana po nekoliko sati prikopčan na aparate da bi se održao u životu ne može u potpunosti shvatiti šta znači dijaliza i koliko je iscrpljujuća, i fizički i psihički.

Kao da nije dovoljno što godinama pacijenti tako žive, zbog nepostojanja podrške vlasti prisiljeni su prelaziti stotine kilometara po lošoj cesti da bi došli do dijaliznog centra.

Među njima je i oko 20 građana Goražda i okolice koji prelaze i po 250 kilometara da bi došli do dijaliznog centra.

„Već sam sedam godina na dijalizi. Vozarimo svaki drugi dan za Sarajevo. Cesta je užasna, preko Romanije idemo. Nedavno se vozilo pokvarilo pa smo morali čekati drugo na vjetrometini. Dva puta smo imali i udes. Ugruhali smo se, ali nije, sreća, bilo mrtvih“, priča za Radiosarajevo.ba Enver Kodžaga iz Goražda.

Pacijenti iz ovog grada godinama traže otvaranje dijaliznog centra u Goraždu. Sve je bilo spremno i potpisano, ali...

"Nikoga ne intersuje šta znači vozariti s dijalize. Godinama ganjamo, godinama obećavaju. Kod nas je sve politika, bilo šta da je u pitanju pa i ovo. Ništa ne možemo promijeniti", kazao je Kodžaga, s kojim smo razgovarali dok je bio na putu ka dijaliznom centru na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Nažalost, ovi pacijenti nisu jedini koji prelaze stotine kilometara do dijaliznog centra.

Poražavajući je podatak koji smo dobili u Udruženju dijaliznih i transplantiranih pacijenata u FBiH, a to je da u Federaciji BiH ima tek 16 dijaliznih centara, a oko 2.000 pacijenata na dijalizi.

Tomislav Žuljević - undefined

Facebook: Tomislav Žuljević

"Prilično su, osim iz Goražda, ugroženi pacijenti iz Ključa i Sanskog Mostar koji na dijalizu idu u Bihać. Treba im dobrih sat u jednom pravcu. Iz Fojnice idu u Travnik, to je sat i po. Mostarski dijalizni centar pokriva cijelu zapadnu Hercegovinu", rekao je Tomislav Žuljević, predsjednik ovog federalnog udruženja.

Dodao je da su ipak najugroženiji pacijenti iz Goražda zbog loših vozila, puteva.

„Dijalizni centar u Goraždu je u napola gotov, ali se tu izgleda prelamaju određeni interesi pa se neke političke opcije ne mogu složiti oko završetka gradnje“, kazao je Žuljević.

Ističe da je i na sastanku u Federalnom ministarstvu zdravstva prije nekoliko dana postavio pitanje ovog dijaliznog centra.

„Ministarstvo nije dobilo nikakav zvanični zahtjev od gradskih vlasti, a u ranijim razgovorima vezanim za otvaranje centra u Goraždu, navodno je bio problem to što bi dijalizni centar bio na katu, a to se ne uklapa u pravilnike i zakonsku regulativu. Međutim, ne igra ulogu da li je na katu ako se uradi kvalitetan lift. U Visokom i Živinicama je na katu“, naglasio je Žuljević.

No, dok se ne otvori dijalizni centar u Goraždu i u drugim mjestima, pacijenti će, posebno oni iz Goražda i okolice i ovu zimu strahovati hoće li ih zadesiti nesreća na putu ili će im se vozilo opet pokvariti pa će, ionako izmučeni od dijalize, sate provesti na zimi dok ne dođe drugo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije