14. godišnjica Oružanih snaga BiH: Približavanje evroatlantskim integracijama

N. Ka.
14. godišnjica Oružanih snaga BiH: Približavanje evroatlantskim integracijama
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Godišnjica Oružanih snaga BiH

Prvog decembra ove godine obilježava se 14. godišnjica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Danas je održana press konferencija na kojoj je istaknuto da su OS ove kao i prethodnih godina ostvarile zapažene rezultate, kako u zemlji tako i u inostranstvu. 

Sead Jusić, zamjenik minsitrice odbrane BiH da i ove godine dočekuju rođendan sa zapaženim rezultatima. 

"Jedna od tih aktivnosti je, kako je kazao, približavanje Bosne i Hercegovine evroatlantskim integracijama. Saradnja sa NATO-om u svom kontinuitetu i ove godine se odigravala prema planskim aktivnsostima. Jedna od najvažnijih aktivnosti je učešće u mirovnim misijama širom svijeta. Ove aktivnosti prati i niz drugih naših aktivnosti, a jedna odnjih je i prva pomoć civilnim organima.

Deminiranje kao konstantna aktivnost je nešto s čim imamo razloga da se ponosimo. Rješavanje viškova naoružanja, je jedna jako značajna aktivnost, na kojoj pored dosta urađenog posla nastavljamo sa radom jer imamo još oko 40 hiljada tona viškova naoružanja. Važan je i program koji se odnosi na unaprijeđenje edukacije u odbrambenom sektoru", rekao je Jusić.

Istaknuo je da BiH ima najobimniju bilateralnu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama u okruženju.

Načelnik zajedničkog štaba OS BiH Senad Mašović kazao je kako su "Oružane snage BiH u 2019. godini napravile najveći iskorak u segmentu povećanja interoperabilnosti sa članicama NATO-a."

"Prošle godine smo jasno iznijeli da je 11 jedinica Oružanih snaga BiH ocijenjeno da su potpuno spremne za izvšavanje svih NATO vođenih misija i da su u potpunosti dostigle NATO standarde. Međutim, 2018. godine smo se opredijelili da promijenimo svoj doprinos prema NATO snagama kroz deklarisanje lake bataljonske pješadijske grupe. Prvi put je sprovedena vježba ocjenjivanja uz pomoć NATO ocjenjivača na poligonu Manjača. Završni rezultati govore o tome da naši pripadnici ni po čemu ne zaostaju po spremnosti za značajno modernijim Oružanim snagama", rekao je Mašović.

Dan Oružanih snaga BiH i 14. godišnjica osnivanja OS BiH obilježeni su i u vojnodiplomatskim predstavništvima BiH u svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije