Zatvorene Zimske olimpijske igre: Dokazalo se da sport gradi mostove

Anadolija
Zatvorene Zimske olimpijske igre: Dokazalo se da sport gradi mostove
Ceremonijom u južnokorejskom Pyeongchangu zatvorene su XXIII Zimske olimpijske igre koje su nazvane “Igre mira“.

ZOI u Pyeongchangu zvaničnu su otvorene 9. februara, a nakon 16 dana takmičenja održana je i ceremonija zatvaranja na kojoj je prisustvovala i visoka delegacija Sjeverne Koreje i kćerka i savjetnica američkog predsjednika Ivanka Trump.

Ceremoniji je prisustvovao i sjevernokorejski general Kim Yong Chola, šef sjevernokorejske obavještajne službe kojeg značajan dio javnosti u Južnoj Koreji smatra ratnim zločincem.

Pozivom upućenim mladima da se okupe za četiri godine u Pekingu, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach je zatvorio ZOI u Pyeongchangu.

"Pokazali ste kako sport zbližava ljude u ovom našem krhkom svijetu, pokazali ste kako sport gradi mostove. MOK će nastaviti ovakav olimpijski dijalog, čak i kada se ugasi olimpijski plamen", poručio Bach.

Pod nazivom “Igre mira“ ZOI u Pyeongchangu donio je velike iskorake u zbližavanju dvije Koreje.

Na olimpijskim borilištima viđena su uzbudljiva i neizvjesna takmičenja, a organizatorima je ponajviše problema donosio vjetar zbog kojeg su u više navrata mijenjani rasporedi takmičenja.

Odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta zbog doping skandala ni na zatvaranju ZOI-ja nije bilo ruske zastave, a sportaši iz te zemlje nastupili su pod olimpijskim obilježjima.

Međutim, ruska himna se ipak, čula u Pjongchangu i to u izvedbi ruskih hokejaša, koji su nakon osvajanja zlatne medalje danas sami otpjevali državnu himnu dok je svirala olimpijska. 

Nakon 16 dana natjecanja podijeljene su 102 zlatne medalje. Medalje je osvajalo ukupno 30 država.

Norveška je rekorder po brojku osvojenih medalja, sa 39 medalje oborili su olimpijski rekord SAD-a (37) s Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru 2010. godine.

Sa po 14 zlatnih i srebreni i 11 bronzanih medalja Norvežani su bili dominantni na Zimskoj olimpijadi u Pyeongchangu, a Zimske olimpijske igre su i završene pobjedom norveške ski-trkačice Marit Bjoebreg koja također rekorderka svih vremena sa 15 olimpijskih medalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije