Put od 17.000 km: Biciklom putovali godinu dana kako bi gledali sina u Pyeongchangu

Radiosarajevo.ba
Put od 17.000 km: Biciklom putovali godinu dana kako bi gledali sina u Pyeongchangu
Bračni par iz Švicarske Guido Huwiler i Rita Ruttimann u posljednjih godinu dana prešli su biciklom oko 17.000 kilometara kroz razne države, kako bi u utorak su stigli na Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu.

Naime, riječ je o ocu i maćehi 27-godišnjeg švicarskog skijaša Mische Gassera, koji su na ovaj put krenuli kako bi uživo pratili nastupe svog sina, freestyle skijaša. Prešli su gotovo cijelu planetu, preko teritorija 20 država, prešavši put od Ciriha do Pyeongchanga, prenosi Yonhap News.

"Nemam riječi, bili smo zaista dirnuti. Stigli smo ovdje, a moj sin nas je sačekao. Najvažnije je da Mischa živi svoj san i ja sam samo želio da budem pored njega u tako važnom momentu", rekao je Guido i naglasio da njegov nasljednik sanja o nastupu na Zimskim olimpijskim igrama još od ranog djetinjstva.

Huwileru i njegovoj supruzi ipak nije sve teklo po planu do Južne Koreje, a najteže je bilo proći centralnu Aziju i planinski vijenac Pamira na visini od preko 4.000 metara nadmorske visine.

Nije lako bilo ući i u Kinu, jer je Guidu Huvileru odbijen prijem vize i to zbog bizarnog razloga - njegove duge brade. Švicarac je odbio da je skrati pa je morao dužim putem do Pyeongchanga u Južnoj Koreji.

Na kraju se ipak sve dobro završilo jer je švicarski bračni par došao na željeno odredište. Ali oni tu neće stati, jer su već najavili da planiraju nastavak avanture, prvo iz Japana, a zatim iz Kine, Mongolije i Rusije, čije vize namjeravaju da pribave. Sve nazad do Švicarske.

"Mi smo ludi", zaključio je uz smijeh Huwiler, čovjek koji je prevalio pola svijeta biciklom da bi vidio sina na ZOI-ju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije