Ovo je priča koja daje motivaciju našim Ledenim zmajevima

Radiosarajevo.ba
Ovo je priča koja daje motivaciju našim Ledenim zmajevima
Hokejaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u nedjelju će otvoriti Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo III Divizije, a naši hokejaši broje posljednje dane priprema za okršaje na ledu Olimpijske dvorane Zetra.

Biti hokejaš u Bosni i Hercegovini veliki je izazov, a u vremenu kada profesionalni sportaši sve više razmišljaju samo o tome kako unovčiti svoj talenat, predanost hokeju u zemlji bez ledene dvorane koja bi radila više od dva zimska mjeseca, je svojevrsna romantika. Ljubav prema igri i ponos kada izađu na led u nacionalnom dresu, zvijezda su vodilja hokejaša u Bosni i Hercegovini.

Situacija, skoro 8.000 kilometara dalje potpuno je drugačija. U Kanadi je hokej nacionalni sport. Svako dijete sanja da izađe na led i obuče dres Edmonton Oilersa, Montreal Canadiensa, Toronto Maple Leafsa, Ottawa Senatorsa, Calgary Flamesa ili Vancouver Canucksa. Na put do pobjeda naše hokejaše povest će upravo Kanađani, Brian Jokat i Don Jamieson.

Jokat i Jamieson mnogo rade i na psihološkoj pripremi naših hokejaša, a jedan od najvažnijih segmenata u pripremi utakmice svakako je motivacija. Ledeni Zmajevi pronašli su je u priči o Lucu Bourdonu, jednom od brojnih kanadskih dječaka koji su uspjeli ostvariti san i zaigrati u najjačoj hokejaškoj ligi i to u dresu Vancouver Canucksa. Njegova priča dokaz je da se sve može kada postoji volja i sasvim sigurno nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Rođen je 1987. godine u Shippagnu, maloj zajednici u kojoj se govori francuski jezik. Odgojila je majka Suzanne Boucher, a kada je imao devet godina dijagnosticiran mu je dječji artritis zbog kojeg je završio u kolicima. Uspio se oporaviti, a onda je u dresu Moncton Wildcatsa doživio tešku povredu, slomio je fibulu i pokidao ligamente. Doktori su rekli da će mu trebati dvije godine da se oporavi u potpunosti. Vratio se za nekoliko mjeseci, a prije nego što je zaigrao u NHL-u uspio je osvojiti dvije zlatne medalje za juniore Kanade na svjetskim prvenstvima.

Posljednja sezona bila mu je 2007/2008., a proveo je u Vancouver Canucksima i njihovoj razvojnoj ekipi Manitoba Mooseu. Za Canuckse je odigrao 27 utakmica i postigao dva gola. Nažalost, po završetku sezone, kada se vratio u svoj rodni grad, doživio je tešku saobraćajnu nesreću i preminuo.

Video i pjesmu posvećenu ovom hokejašu, koji je dokazao da je uz veliko srce, volju i želju svaki san ostvariv, naši reprezentativci pregledaju prije svakog izlaska na led. Na taj način odaju počast momku koji je sanjao iste snove kao i oni i pronađu dodatni motiv i snagu u trenucima kada umor odnosi snagu na ledu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije