Na Bjelašnici narednog vikenda 8. Olimpija Snowboard Europa Cupu

Radiosarajevo.ba
Na Bjelašnici narednog vikenda 8. Olimpija Snowboard Europa Cupu
Freestyle Sarajevo / Uoči 8. Olimpija Snowboard Europa Cupa

Najbolji snowboarderi iz čak 13 evropskih zemalja naredni vikend okupit će se na 8. Olimpija Snowboard Europa Cupu, najvećem snowboard takmičenju u našoj zemlji, kako bi pokazali svoje vještine u disciplini Big Air. 

Snowboard park Štinji dol na Bjelašnici će tokom februara postati središtem europske snowboard scene. Osmi put po redu, 2. i 3. februara, održati će se Europa Cup, najveće snowboard takmičenja u našoj zemlji, nakon čega će uslijediti snowboard takmičenja u sklopu Evropski omladinski olimpijski festival – EYOF 2019.

Do sada je potvrđeno učešće preko 40 snowbordera koji će se naći u kvalifikacijama i glavnom takmičenju, a na listi se nalazi i sedam predstavnika naše zemlje: Asja Klačar, Selina Memić, Nejra Mulić i Uma Pećanin u ženskoj i Haris Burić, Edis Ozturk i Faris Biogradić u muškoj kategoriji.

Najbolji europski snowboarderi pokazat će svoje trikove u disciplini Big Air, takmičenju u skokovima na vještačkoj skakaonici.

Uoči 8. Olimpija Snowboard Europa Cupa - undefined

Freestyle Sarajevo: Uoči 8. Olimpija Snowboard Europa Cupa



„Sjajna vijest za snowboard u našoj zemlji je izgradnja novog snowboard borilišta u Štinjem dolu, jer je snowboard park dobio prvo borilište u disciplini Big Air na kojem je konfiguracija terena urađena u skladu s aktuelnim regulativama Međunarodne skijaške federacije,“ kazao je Ismar Biogradić iz kluba FreeStyle Sarajevo, organizatora Europa Cupa i tehničkog realizatora takmičenja EYOF 2019. za snowboard discipline.

„Izgradnjom novog borilišta unaprijeđeni su uslovi i za trening naših sportista, a zahvalnost dugujemo ZOI '84, EYOF 2019 i Skijaškom savezu BiH,“ istakao je Biogradić.

8. Olimpija Snowboard Europa Cup ujedno je i druga test utrka za EYOF 2019. Prva test utrka vožena je prošle godine u disciplini Slope Style, a naredni vikend novo borilište oprobat će takmičari u disciplini Big Air. Europa Cup je po rangu, poslije Olimpijskih igara i Svjetskog kupa, treće po redu takmičenje. Tehnički je teže od FIS utrka, ali takmičarima značajnije jer osvojeni bodovi mogu osigurati učešće na svjetskom kupu naredne sezone.

Tokom dva dana takmičenja u snowboard parku Štinji dol ljubitelje ekstremnih sportova će rasplesati i zagrijati DJ Zlijay aka Mixmaster Zlee i DJ Mex.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije