Mlada ruska klizačica zažalila zbog tvrdnji o dopingu

Radiosarajevo.ba
Mlada ruska klizačica zažalila zbog tvrdnji o dopingu
Foto: Instagram / Nastup Anastazije Šabotove Rostelecom kupu 2018. godine
Jedna klizačica-tinejdžerka izazvala je pometnju među sportskim zvaničnicima u Rusiji kada je javno iznijela tvrdnje da je uzimanje dopinga jedini način da se osiguraju kontinuirani rezultati na ledu.

U online razgovoru sa svojim pratiocima na društvenoj mreži Instagram od 21. januara, trinaestogodišnja Anastazija Šabotova odgovorila je na pitanje jednog od fanova o tome kako poboljšati rezultate, prenosi Radio Slobodna Evropa

“Uzimajte mnogo dopinga i moći ćete stalno da radite," rekla je. “I to je to.”

Nešto kasnije, na pitanje o korišćenju zabranjenih supstanci na čuvenom moskovskom klizalištu Hrustaljnji (Kristalna (dvorana), prim. prev), na kojem treniraju olimpijski šampioni, Šabotova je rekla: “Naravno da se dopinguju”.

Kroz nekoliko sati, vijesti o ovim tvrdnjama izazvale su šok u ruskoj sportskoj zajednici, a zvaničnici su požurili da ih opovrgnu.

Ruska klizačka federacija odbacila je komentare Šabotove kao “besmislice” i “gluposti”, prenijele su novine Sport Ekspres.

Jurij Ganus, čelnik Ruske antidoping agencije, izjavio je za ove novina da će Šabotova, mlada finalistkinja na Kupu Rusije 2018. godine, biti podvrgnuta disciplinskim mjerama. “Glavna stvar koju zajedno moramo izgraditi u društvu je netolerancija prema dopingu”, rekao je.

Ali Rusija je do sada izgradila malo povjerenja u inostranstvu kada su ovakve stvari u pitanju.

Zaključak istrage koju je 2016. sprovela Svjetska antidoping agencija, na osnovu svjedočanstava onih koji su u Rusiji progovorili na ovu temu, bio je da je Rusija tajno dopingovala sportiste od 2012. do 2015. godine, što je kulminiralo na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine.

Istraga je rezultirala time da je desetinama ruskih sportista bilo zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima, a Ruski olimpijski komitet je suspendovan. Tokom Zimskih olimpijskih igara 2018. godine, ruski sportisti morali su da se takmiče pod neutralnom olimpijskom zastavom.

Ruski zvaničnici tvrde da ni na koji način nisu umiješani u to što sportisti uzimaju doping. Ipak, zvaničnici se povremeno jesu slagali sa tvrdnjama da sistemski problemi postoje.

U februaru 2015., kada se Rusija suočila sa rastućim insistiranjem da odgovori na optužbe u vezi s tim da država sponzorište doping, ministar sporta Vitalij Mutko rekao je ruskim medijima da su djeca-sportisti dobijala nedozvoljene supstance dok su još uvijek bila pod patronatom omladinskih trenera, uslijed pritisaka da trenere da donesu rezultate i osiguraju da njihovi takmičari osvajaju nagrade na takmičenjiima.

Trener Šabotove, Svetlana Panova, rekla je da je u maju upozorila svoje sportiste da moraju biti obazrivi na društvenim mrežama. U komentaru za Sport Ekspres rekla je da je planirala da porazgovara sa Šabotovom, i da se nada da sportski zvaničnici neće preduzeti kaznene mjere protiv djevojčice.

“Bilo bi šteta da karijera jedne djevojčice bude uništena zbog nečega što nije ozbiljno mislila”, rekla je Panova. 

Ona je bila jedna od mnogih sportista i fanova koji su otpisali komentare Šabotove kao mladalačke i naivne. Šabotova je prošle nedjelje napunila tek trinaest godina.

“Čini mi se da je sirota djevojčica to rekla najvjerovatnije u šali, a da nije ni razmislila o tome kako njene riječi mogu da izazovu skandal!”, napisala je na Instagramu Irina Sluckaja, nekadašnja dupla svjetska šampionka u klizanju. “Iako se čini da ako biste je pitali šta je doping i kako se koristi, ona ne bi baš umjela da odgovori”.

U intervjuu za agenciju Sports.ru, Irina Šabotova odbacila je navode svoje kćerke kao glupu grešku. “Dobro, to su djeca, možete da ih razumijete: tračare jedni sa drugima, u raznim školama, i izvode takve zaključke. Naravno, netačne”.

Što se tiče same Šabotove, čini se da se prilično iznenadila skandalom koji je izazvao njen usputni komentar. Kasnije, 21. januara, objavila je kratak video na Instagramu u pokušaju da zatvori čitavu priču. “Rekla sam nešto glupo, možda jer sam izgubila na svom posljednjem takmičenju. Nisam mislila da ću biti pogrešno shvaćena”.

Klub iz Moskve za koji Šabotova trenira obavijestio je RSE za svi komentari moraju ići preko Moskovskog sportskog komiteta. Komitet nije odgovorio na mail RSE do objavljivanja ovog teksta, prenosi Radio Slobodna Evropa

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije