Kvalifikacije za SP: Hokejaši spremni na spektakl i pobjede na ledu

F. Z.
Kvalifikacije za SP: Hokejaši spremni na spektakl i pobjede na ledu
Radiosarajevo.ba / Brian Jokat
Hokejaška reprezentacija Bosne i Hercegovine od 25. do 28. februara igrat će kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo Divizije III, a protivnici naše nacionalnog tima bit će Turkmenistan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt.

Kvalifikacije će se igrati na domaćem ledu u Olimpijskoj dvorani Zetra, a sedmicu uoči početka ovoga događaja HS BiH je potvrdio da su najvažnije pripreme obavljene, te da Sarajevo spremno dočekuje ovaj kvalifikacioni turnir.

Utakmice će se igrati u nedjelju i ponedjeljak u 16 i 20, te u srijedu u 12 sati. Prvoplasirana ekipa izborit će nastup na Svjetskom prvenstvu Divizije III.

U utorak je dan pauze, ali će u 19 sati na led Zetre izaći Gazpromexport Team i United Balkan Team.

Tim povodom u Sarajevo stiže i Sergei Makarov, osvajač zlatne medalje iz Sarajeva 1984. godine. Uz njega će doći i čitava plejada ruskih igrača, koju predvodi direktor ruske profesionalne lige Aleksandar Medvedev. Ekipu Balkana predstavljat će veteranski velikani, Pirnat, Glumac, Blatnik, Dreven, Hafner, braća Hiti, Kecojević i drugi. Bosnu i Hercegovinu predstavljat će selektor Brian Jokat i njegov pomoćnik Don Jamieson.

"Savez je u proteklom periodu organizirao sve moguće aktivnosti i uz pomoć sponzora i medija uspjeli smo doći do trenutka kada možemo objaviti da će se turnir održati od 25. do 28. februara. Pored Bosne i Hercegovine igrat će Turkmenisat, UAE i Kuvajt. Pobjednik će se plasirati na Svjestko prvenstvo Divizije III.

Do prvog januara radili smo na fizičkoj spremi, a potom smo stali i na led. Danas želim da vam predstavim direktoricu reprezentacije Dijanu Tokić, našeg selektora Briana Jokata i ispred hokejaša Amara Lemeša. Sportovi na ledu u BiH nemaju tretman kakav bi trebale da imaju. Igrat ćemo protiv reprezentacija koje imaju led tokom čitave godine, a mi imamo led evo tek mjesec i pol", rekao je predsjednik HS BiH Senad Zaimović.

"Pripreme su protekle u najboljem redu. Kao što ste čuli nemamo leda tokom čitave godine. Radili smo prvo na fizičkoj pripremi, a potom smo tek početkom januara prešli na led. Igrali smo dvije utakmice s reprezentacijom Makedonije u sklopu priprema, a potom i u Sloveniji s Mariborom. Spremili smo se na najbolji način, a sada nam ostaju utakmice u kvalifikacijama i nadamo se plasmanu na Svjetsko prvenstvo", rekla je direktorica reprezentacije Dijana Tokić.

"Prije svega želim poželiti svima dobrodošlicu i zahvaliti se na odzivu. Gdje da počnem? Prije četiri mjeseca imali smo san i željeli smo da se ovo desi. Ova zemlja ima 31 igrača registrovanog za reprezentaciju. Radili smo vrijedno i za sedam dana vidjet ćete tim koji je spreman za kvalifikacije. Tim je spreman, u formi. Radili smo zaista vrijedno i sada je pred nama takmičenje", rekao je selektor reprezentacije Brian Jokat i dodao:

"Ne bih bio ovdje da nemamo šansu. Nikada ne mislim ni na šta drugo osim na pobjedu. Pobjede dolaze iz priprema i planiranja. Don i ja samo obavili skauting i znamo koga trebamo gledati i od koga očekivati opasnost iz drugih reprezentacija. Bilo bi idealno da uđemo u posljednju utakmicu s dvije pobjede", istaknuo je Jokat.

Nakon selektora medijima se obratio i hokejaš Amar Lemeš.

"Mislim da smo u ovom trenutku fizički najspremniji. Odradili smo vrhunske pripreme i mislim da je i selektoru najvažnije da se fizički pripremimo. Zbog nedostatka leda čitav fokus smo stavili na fizičku pripremu. Očekujemo pozitivan rezultat i mislim da na krilima publike možemo izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo", rekao je Lemeš.

Na sve utakmice moće će se ući s jednom ulaznicom čija je cijena 15 KM. Jedinstvena ulaznica može se kupiti na svim prodajnim mjestima Kupikartu.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije