Ko je Ester Ledecka: Snowborderka osvojila zlato na posuđenim skijama

Radiosarajevo.ba
Ko je Ester Ledecka: Snowborderka osvojila zlato na posuđenim skijama
Sportska vijest dana je Ester Ledecka. Djevojka koja je rođena u Pragu 1995. godine jutros je postala olimpijska šampionka u superveleslalomu u južnokorejskom PyeongChangu.

Ledecka je posebna po mnogo čemu. Da će ispisati historiju znalo se i prije samog početka Zimskih olimpijskih igara u PyeongChnagu. Naime, Ledecka je prva koja se takmiči na Zimskim olimpijskim igrama u snowbordu i skijanju. I da stvar bude još zanimljivija, Ledecka je mnogo bolja snowborderka i u 2017. je čak postala i svjetska prvakinja u svojoj disciplini. Česi su očekivali medalju od Ledecke, ali svakako ne u alpskom skijanu.

O podvigu koji je Čehinja napravila rano jutros u dalekoj Južnoj Koreji pričat će se još dugo. Anna Veith, koja je branila zlato iz Sočija (tada je bila Anna Fenninger) bila je prva nakon 20 skijašica i svi su mislili da će Austrijanka odbraniti titulu najbolje. Američki NBC već je proglasio Veith pobjednicom, odjavio se iz prijenosa, a onda se pojavila Ledecka.

Čehinja sa startnim broje 26 stajala je na vrhu staze i to na posuđenim skijama. Naime, Ledecka je skije za utrku posudila od trenutno najbolje skijašice svijeta - Mikaele Shiffrin. Minutu i 21 sekundu kasnije bila je olimpijska šampionka. Odmah nakon utrke Shiffrin je na svom Twitter profilu čestitala pobjedu Čehinji. A sama Ledecka nije mogla vjerovati šta se dešava.

"Zaista ne znam šta se desilo. Mislila sam da je ovo neka greška, da vrijeme nije tačno. Mislila sam da će mi dodati nekoliko sekundi. Upravo sam vidjela mamu. Gledale smo se, nismo razumijele šta se desilo. Vjerovatno sam bila jedina snowborderka na stazi. Druge djevojke nisu mnogo rizikovale. Vjerovatno je pritisak učinio svoje. Samo sam željela voziti što bolje", rekla je Ledecka.

Šokirana je bila i Anna Veith. Austrijanka je do izlaska Ledecke na stazu živjela u svojevrsnoj bajci. Nakon teške povrede koljena Veith se vratila ove sezone na stazu. Prvu pobjedu ostvarila je nekoliko mjeseci prije PyeongChanga, a kada je preuzela vodstvo, mislila je da će odbraniti zlato iz Sočija.

"Pitala sam se da li je moguće da sam prva. A onda je došla Ester. Zbog toga što je ona snowborderka nismo znali koliko će biti agresivna. Zaslužila je i želim joj čestitati", rekla je Veith nakon utrke.

A što se tiče Ledecke, pred njom je sada novi izazov. Čehinja ima priliku da osvoji medalju i u snowboard paralel veleslalomu, a utrka je na rasporedu u četvrtak. Ovaj put neće morati posuđivati opremu, a spada i u red favorita.

"Zaista se radujem takmičenju u snowboardu i mislim da bih se već trebala prebaciti na 'snowbord djevojka' verziju. Bilo bi zaista lijepo osvojiti još jedno zlato i zaista ću uraditi sve što mogu da to ostvarim", poručila je Ledecka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije