Kako je Nykänen preletio Igman i 80.000 gledalaca: "Fantastično, fantastično"

J. Mržljak
Kako je Nykänen preletio Igman i 80.000 gledalaca: "Fantastično, fantastično"
Već smo izvijestili da je preminuo Matti Nykänen, legendarni finski skakač na skijama koji je osvojio sve što se moglo osvojiti u ovom sportu.

Svijet ostao bez zvijezde OIimpijade '84 u Sarajevu: Preminuo Matti Nykanen

Jedan od najblistavijih trenutaka u karijeri slavnog Finca bilo je osvajanje zlatne medalje na 90-metarskoj skakaonici na Zimskim olimpijskim igrama 1984. u Sarajevu.

Takmičenje je održano 18. februara 1984. godine u spektakularnoj atmosferi, pred 80.000 gledalaca na Malom polju na Igmanu.

Šest dana ranije Nykänen je prokockao titulu olimpijskog šampiona na maloj 70-metarskoj skakaonici i morao se zadovoljiti srebrom, dok je zlato osvojio njegov veliki rival Jens Weissflog iz DR Njemačke.

nikenen_02.jpg - undefined

Foto: Oslobođenje/Facebook

Na velikoj skakonici uslijedio je revanš sjajnog skakača iz Jyväskyle. Ne samo da je osvojio zlatnu medalju nego je oborio rekord skakonice skočivši 116 metara.

"Kada su se dijelile medalje na 70-metarskoj skakaonici Matti nije imao sreće. Morao je priznati poraz tog dana boljem Weissflogu. Međutim, na velikoj skakonici revanširao mu se na najbolji mogući način. Nykänen je bio toliko superioran da je već nakon prvog skoka bilo jasno kome će zlato", izvijestilo je Oslobođenje, te donijelo reakciju šampiona.

Pobjednik Nykänen, drugoplasirani Weissflog i trećeplasirani Ploc - undefined

Pobjednik Nykänen, drugoplasirani Weissflog i trećeplasirani Ploc (Facebook)

"Fantastično, fantastično", bile su prve Nykänenove riječi nakon sjajnog trijumfa.

"Ove sezone sam imao uspone i padove, ali sam u pravom trenutku došao top-formu i to je po meni bilo odlučujuće. Naročito sam sretan što sam pobijedio na velikoj skakakonici jer su mi te pobjede najvažnije", rekao Nykänen i dodao da je već poslije prvog skoka bio siguran da će zlatna medalja biti njegova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije