"Iron Man" u Pyeongchangu ispisao historiju Olimpijskih igara

Radiosarajevo.ba
"Iron Man" u Pyeongchangu ispisao historiju Olimpijskih igara
Korejski reprezentativac u skeletonu Sung-Bin Yun u petak je na olimpijskoj ledenoj stazi u Pyeongchangu postao prvi takmičar iz Azije koji je stigao do naslova olimpijskog pobjednika u disciplinama na ledenim stazama.

Korejac je bio najbrži u svakoj od četiri vožnje te na kraju završio sa 1.63 sekunde prednosti pred drugoplasiranim Rusom Nikitom Tregubovom te 1.65 sekunde ispred trećeplasiranog Britanca Doma Parsonsa.

Najveće razočaranje doživio je peterostruki svjetski prvak i dvostruki osvajač olimpijskog srebra 33-godišnji Latvijac Martins Dukurs, kojemu je ovo bio posljednji pokušaj da se domogne naslova olimpijskog pobjednika.

Dukurs nije mogao nadmašiti 23-godišnjeg Korejca, ali je greškom u završnici posljednje, četvrte vožnje ostao i bez odličja te na kraju osvojio četvrto mjesto.

Sung-Bin Yun, koji nosi nadimak Iron Man zbog svoje kacige inspirirane ovim junakom, ove sezone vodi u natjecanjima Svjetskog kupa, a u petak je na domaćem terenu ispisao historiju postavši prvi takmičar koji ne dolazi iz Europe ili Sjeverne Amerike, a koji je uspio osvojiti olimpijsko odličje na ledenoj stazi, bilo da se radi o skeletonu, sanjkanju ili bobu.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije