Veliko finale: Federer pobijedio Čilića i proslavio 20. Grand Slam titulu

Radiosarajevo.ba
Veliko finale: Federer pobijedio Čilića i proslavio 20. Grand Slam titulu
Roger Federer savladao je u fantastičnom finalu Australian Opena Marina Čilića rezulatom 3:2 u setovima, te tako došao do svoje 20. Grand Slam titule.

Federer je sjajno otvorio današnji meč te prvi set dobio s glatkih 6:2 nakon samo 24 minute finala. Maestralni Švicarac imao je jednu neprisiljenu grešku u cijelom setu, a Marin preko 10.

U drugom setu, Marin se probudio te je imao dvije break lopte za povratak u meč, ali Federer je forehand winnerom spasio svoj servis za 1:1.

Čilić je napravio 14. neprisiljenu grešku, već u trećem gemu drugog seta ali, uz velike poteškoće u gemu koji je trajao čak 9:23 minuta i nakon pet izjednačenja, uspio je zadržati servis i povesti 2:1. Međutim Federer je lako došao do izjednačenja na svoj servis, za 2:2.

Federer je u osmom gemu dvostrukom greškom dao šansu Čiliću, ali ipak je uspio spasiti gem asom.

australian_open_cilic_federer (2).jpg - undefined

Foto: EPA

Drugi set je otišao u tie-break kojeg je sigurnom igrom dobio Marin Čilić rezultatom 7:5 što Federeru predstavlja  prvi izgubljeni set na turniru.

Treći set Federer otvara svojim servisom i ekspresno ga rješava u svoju korist.

U šestom gemu Federer je stigao do 0:40 i ima čak tri break lopte, te tako koristi drugu za vodstvo od 4:2., što potvrđuje svojim servisom za 5:2, da bi Federer već u narednom gemu iskoristio prvu od tri set lopte za 6:3 i vodstvo od 2:1 u setovima.

Četvrti set Čilić je otvario svojim servisom ali Federer odmah dolazi do breaka kojeg potvrđuje svojim servisom za 2:0.

U šestom gemu četvrtog seta, Čilić se vratio u igru tako što je oduzeo servis Federeru te poravnao na 3:3, te pravi veliki preokret i osvaja naredna tri gema za poravnanje meča u setovima na 2:2.

Federer je peti set otvorio svojim servisom i odmah napravio break koji je potvrdio osvajanjem trećeg gema za veliko vodstvo od 3:0.

Federer je u šestom gemu ponovo napravio break za vodstvo od 5:1, a onda servirao za veliku pobjedu u finalu Australian Opena, i tako osvojio 20. Grand Slam titulu u karijeri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije