Teniski svijet tuguje za igračem koji je bio polufinalista US Opena

J. M.
Teniski svijet tuguje za igračem koji je bio polufinalista US Opena

Nekadašnji polufinalista US Opena, ruski teniser Aleksandar Volkov umro je u 52. godini. Sin inženjera počeo je igrati tenis kao dešnjak u dobi od 10 godina, ali je pet godina kasnije doživio nesreću kada je pao niz strmu obalu i slomio rame. Još jedna nezgoda Volkova je natjerala da razmotri prebacivanje na hokej na ledu ili fudbal.

Ipak se na kraju vratio u Teniski klub Kalinjingrad i počeo ponovo igrati, ali s lijevom ili obje ruke!

U karijeri je osvojio tri ATP turnira, a najveći uspjeh na Grand Slam turnirima bilo mu je polufinale US Opena 1993. godine, kada ga je savladao Pate Sampras.

Najveća pojedinačna pobjeda u karijeri Rusa uslijedila je u septembru 1990. godine, kada je Volkov, pet mjeseci nakon što je podigao svoj prvi trofej (ATP Tour u Milanu), u 1. kolu US Opena pobijedio prvog nosioca Stefana Edberga.

Naredne godine je u osmini finala Wimbledona u odlučujećem setu vodio 5:3 i 30-15 protiv budućeg pobjednika turnira Michaela Sticha.

Igračku karijeru okončao je 1997. godine, s najboljim plasmanom – 14. mjestom na ATP listi 23. augusta 1993. Pomogao je Rusiji da se plasira u finale Davis cupa 1994. godine.

Nakon igračke karijere bio je u timu trenera Marata Safina, pomažući budućem svjetskom broju 1 da dođe do naslova na US Openu 2000. i Australian Openu 2005.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije