Tenis ovo ne pamti: Rogera Federera od ispadanja spasilo novo pravilo

Radiosarajevo.ba
Tenis ovo ne pamti: Rogera Federera od ispadanja spasilo novo pravilo
Foto: EPA-EFE / Roger Federer

Švicarski teniser Roger Federer (ATP 3.) bio je na korak od ispadanja sa Australian Opena. Nekada najbolji teniser svijeta na putu meč 3. kola igrao je protiv domaćeg tenisera Johna Millmana (ATP 47.), u pet dramatičnih setova - 3:2  (4:6, 7:6, 6:4, 4:6, 7:6). 

Federer je s Millmanom igrao više od tri i po sata. Federer je vodio sa 2:1, nakon što je Millman dobio prvi set 6:4. Nakon toga Švicarac je dobio dva seta, drugi u tie-breaku sa 7:6, a treći sa 6:4.

Kada se očekivalo da će Australac pasti , desilo se suprotno - dobio je četvrti set ponovo sa 6:4 i meč odveo u odlučujući pet set. 

Na startu petog seta, Millman je napravio odmah break, poveo sa 2:1 i imao priliku da na svoj servis potvrdi break, ali nije uspio.

Federer je vrati break i poveo sa 3:2, Millman izjednačio na 3:3. I onda imao 40:15 na servis Federera, ali nije uspio povesti sa 4:3. Švicarac je imao 30:0 na 4:3, ali je John osvojio četiri poena zaredom. 

Pri rezultatu 4:4, Federer je na napravio dvije servis greške, ali to Millman nije znao iskoristiti. Kasnije se igralo gem za gem, sve do 6:6.

U odlučujućoj igri petog seta koji se igrao do 10 poena, bolji je bio Federer i slavio sa 10:8. Millman je odmah poveo sa 3:0, pa onda sa 5:2 i 8:4. No, Federer se vratio i poveo sa 9:8 i na servis Millmana iskoristio prvu meč-loptu.   

Švicarac u osmini finala igra protiv Mađara Martona Fucsovicsa (ATP 67.), koji je u trećem kolu bez problema nadigrao Amerikanca Tommyja Paula sa 3:0 u setovima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije