Rafael Nadal odgovorio na optužbe za doping

Radiosarajevo.ba
Rafael Nadal odgovorio na optužbe za doping
EPA / Rafael Nadal
Hakerska grupa Elegantni medvjedi, za koju se vjeruje da je iz Rusije iako se ona predstavlja kao međunarodna grupa, objavila je četvrti val podataka o olimpijcima koji su učestvovali na Igrama u Riju, koji su imali dozvole za korištenje dopinga.

Među najzvučnijim sportistima našao se i Rafael Nadal.

Dokumenti Elegantnih medvjeda tvrde da je Nadalu u septembru 2009. dozvoljeno da nastupa uz korištenje inače nedozvoljenog betametazona, a od jula do augusta 2012. tertakostacida, koji je također na listi doping sredstava.

Nadal se ubrzo obratio javnosti, prenosi AP.

"Kada zatražiš nešto radi terapije, i kada ti daju, nisi učinio ništa nedozvoljeno. To nije novost, to je 'potpaljivanje' mase. Bilo bi dobro za sportiste, publiku i medije da se rezultati testova objavljuju brzo. To bi riješilo problem, sport mora napraviti korak ka potpunoj transparentnosti, o tome govorim godinama", poručio je Nadal. 

"Postalo je dosadno i naporno čitati sve što se piše, nema potrebe za demagogijom. Hakeri ne bi trebali objavljivati stvari koje su tajna, privatna stvar. Da su rezultati svake doping kontrole objavljivani, ne bi ni bilo ovakvih diskusija, sve bi bilo transparentno", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije