Prvi put nakon sedam godina svi su u Flushing Meadowsu, BiH s Džumhurom i Bašićem

Radiosarajevo.ba
Prvi put nakon sedam godina svi su u Flushing Meadowsu, BiH s Džumhurom i Bašićem
Foto: EPA / Rafael Nadal

Posljednji Grand Slam turnir sezone počet će danas u New Yorku. Sve oči teniskog svijeta bit će uprte u Flushing Meadows park u sjevernom Queensu, gdje će se najbolji teniseri svijeta boriti za trofej na posljednjem Grand Slamu sezone.

Do sada su favoriti ravnomjerno rasporedili titule. Roger Federer je bio najbolji u Australiji, Rafael Nadal tradicionalno na Roland Garrosu, dok je Novak Đoković osvojio Wimbledon. Srbijanac je nakon titule u Cincinnatiju - jedine velike koja mu je nedostajala u karijeri, uz Rafaela Nadala koji je bio najbolji na Rogers Cupu u Torontu i koji brani titulu iz prošle sezone.

Od ove trojice teniskih asova, koji će biti i najveći favoriti za titulu u New Yorku najuspješniji na terenima Flushing Meadowsa bio je Roger Federer s pet osvojenih titula. Toliko u Open eri imaju i Jimmy Connors, te Pete Sampras. Rafael Nadal je osvojio tri, a Đoković dvije. US Open je turnir na kojem je velika trojka najčešće gubila titule. Tako su od 2009. u New Yorku slavili Juan Martin Del Potro, Andy Murray, Marin Čilić i Stan Wawrinka. Prvi put nakon sedam godina svih sedam aktivnih osvajača US Opena nastupit će na ovom turniru.

Najbolji bosanskohercegovački teniser - Damir Džumhur također će igrati na posljednjem Grand Slam turniru sezone. Kao 24. nositelj Džumhur će u prvom kolu igrati protiv srbijanskog tenisera - Dušana Lajovića. Ukoliko bude bolji od Srbijanca u narednom kolu igrat će protiv boljeg iz duela Norrie - Thompson. Zanimljivo je da Damir i Dušan još uvijek nemaju međusobnih duela, a ovaj će im biti prvi u karijeri.

Drugi bosanskohercegovači teniser Mirza Bašić igrat će također na 138. izdanju US Opena. On će u prvom kolu imati mnogo teži zadatak od Džumhura s obzirom na to da igra protiv devetog nositelja - Dominica Thiema. Ukoliko uspije prirediti iznenađenje Bašić će u drugom kolu igrati protiv boljeg iz duela Istomin - Johnson.

Damirov meč na rasporedu je u 20 sati, dok će Bašić na teren u 22 sata, ali ovi termini podložni su promjenama. Ovogodišnji turnir u New Yorku igra se za nagradni fond od 53 miliona dolara. Pobjednik turnira osvojit će 3.8 miliona dolara, dok će finalist "zaraditi" 1.85 miliona dolara. Puno važnije, Grand Slam nosi 2000 bodova na ATP listi i nema sumnje da nas očekuju fantastične dvije sedmice tenisa u Flushing Meadowsu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije