Novi skandal na US Openu: Ugledni sudija pomogao prgavom Kyrgiosu, Federer u šoku

Radiosarajevo.ba
Novi skandal na US Openu: Ugledni sudija pomogao prgavom Kyrgiosu, Federer u šoku
Foto: Printscreen / US Open: Kyrgios i Lahyani

U New Yorku, gdje se trenutno igra posljednji teniski Grand Slam sezone,  šok za šokom.

Nakon što je svijet obišla vijest da je šest tenisera zbog velikih vrućina (temperatura 38 stepeni) otkazalo ili predalo svoje mečeve, dok su neki, poput Novaka Đokovića, za sobom nosili kantu za povraćanje, sa US Opena dolazi novi skandalozni video.

Drama na US Openu: Teniseri redom predaju mečeve, ovo neće prestati dok neko ne umre

Jedan od najboljih teniskih sudija na svijetu Mohamed Lahyani u meču između Nicka Kyrgiosa i Francuza Pierre-Hugues Herberta (4-6, 7-6 (6), 6-3, 6-0), pomogao je da se austrijski teniser probije do trećeg kola na US Openu.

U javnost je izašao video na kojem Lahyani daje savjete prgavom Australcu. Lahyani je otišao toliko daleko pa se spustio i svoje stolice i rekao Kyrgiosu "pokušavam ti pomoći".

U tom trenutku Australac je gubio u drugom setu 0:3, nakon što je već bio set u zaostatku i bipo je skoro na izlaznim vratima US Opena. U velikom preokretu na kraju meča Kyrgios je na kraju meča nanizao sedam gemova.

Herbert je nakon meča bio očajan. Na konferenciji za medije kritizirao je sudiju. 

"Kada vidite šta se dogodilo, onda nikad ne možete znati što bi bilo da Mohamed nije otišao razgovarati s njim. Ne znam što bih mislio, ali znam da je Nick od tog trenutka igrao puno bolje. On mu je mogao reći da obrati pozornost na nastup jer bi ga mogao upozoriti ako tako nastavi. No, to mu može reći s klupe. Nešto treba poduzeti oko ovoga.  Ako je pogriješio onda ga treba kazniti. Inače, mislim da je Mohamed dobar sudija koji je samo bio zabrinut za Nicka", izjavio je Herbert na  konferenciji nakon meča.

I slavni Roger Federer, koji sa Kyrgiosom igra već sutra u narednom kolu, također je u šoku: 

"Nije posao sudije da se spušta zbog toga, ali jasno mi je što je pokušavao. Ti kao sudija donosiš odluke sa stolice, a ne ovako kad se spuštaš i pričaš s igračem kao u ovom slučaju. On se jednostavno tamo zadržao predugo, a takvi razgovori mogu promijeniti stanje uma kod igrača. Mislim da se ovo neće ponoviti i to je svima jasno", kazao je Švicarac.

Pogledajte kako šta se to dešavalo između Kyrgiosa i Lahyanija:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije