Nadal od jutros novi "broj jedan", Džumhur ispao iz Top-100

Radiosarajevo.ba
Nadal od jutros novi "broj jedan", Džumhur ispao iz Top-100
Foto: EPA-EFE / Rafael Nadal i Novak Đoković

Srbijanski teniser Novak Đoković je sa stilom završio četvrtu vladavinu ATP listom, pošto je jučer, pobjedom nad Denisom Šapovalovom u Parizu, osvojio 34. masters titulu.

Uprkos sjajnoj sedmici, Đoković je jutros predao prvo mjesto ATP liste Rafaelu Nadalu, koji će započeti osmi mandat na teniskom tronu.

Bitka za broj jedan, međutim, tek počinje - ATP šampionat u Londonu, koji se igra od 10. do 17. novembra, otkriće koji će od dva teniska asa završiti godinu na čelnoj poziciji.

Nadal pred susret osam najboljih svjetskih tenisera ima 640 poena prednosti u odnosu na Đokovića, ali je još neizvjesno da li će zaigrati u Londonu, zbog povrede trbušnog zida.

Đokovićeve šanse, logično, rastu ako se ne pojavi Nadal.

Srbijanski teniser, međutim, u svakoj varijanti mora da dođe barem do finala, da bi povratio čelnu poziciju.

Svaka pobjeda u grupi na ATP šampionatu donosi 200 bodova, pobjeda u polufinalu nosi 400 bodova, a osvajanje turnira dodatnih 500.

Dakle, ako se ne oporavi Nadal, Đoković bi samim ulaskom u finale opet zaposjeo prvo mjesto (barem dvije pobjede u grupi nose ukupno 400 bodova, plus 400 za trijumf u polufinalu).

Ako Nadal, međutim, zaigra u Londonu, onda ne zavisi sve od Novaka Đokovića.

ATP šampionat igra se od 10. do 17. novembra u londonskoj O2 areni, a plasman su, osim Đokovića i Nadala, osigurali Roger Federer, Daniil Medvedev, Dominic Thiem, Stefanos Tsistipas, Aleksander Zverev i Mateo Berettini.

Osam tenisera bit će raspoređeno u dvije grupe, koje nose imena teniskih legendi - Andre Agassi (grupa A) i Bjorn Borg (grupa B).

Teniseri u svojim grupama igraju svako sa svakim (Raund robin sistem), a po dva prvoplasirana plasirat će se u polufinale.

Žrijeb je sutra, u utorak, 5. novembra.

Bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur zauzima 103. mjesto na ATP rang listi. U odnosu na prošlosedmični poredak Džumhur je nazadovao 12 pozicija, piše FENA.

Mirza Bašić također je nazadovao dvije pozicije i sada je na 301. mjestu, dok je Nerman Fatić 334. što je za pet mjesta bolje nego prije sedam dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije