Federer ne posustaje, osvojio je 95. singl karijere

Radiosarajevo.ba
Federer ne posustaje, osvojio je 95. singl karijere
Drugi teniser ATP liste Rodžer Federer stigao je do novog trofeja u sezoni pošto je u finalu turnira u Bazelu bio bolji od Argentinca Huana Martina del Potra sa 2:1 u setovima, iako je na otvaranju meča bio u zaostatku.

Švicarski teniser slavio je sa 2:1 (6:7, 6:4, 6:3) i tako došao do 95. singl titule u karijeri. Bila je osma titula u Bazelu za domaćeg tenisera.

Jedini turnir na kojem Švicarac ima više titula je Hale, gdje je trijumfovao devet puta, a osam naslova ima i na Wimbledonu.

Federer je sada drugi na vječnoj listi po broju osvojenih singl titula u Open eri – ima jednu titulu više od Ivana Lendla, a prvoplasiran je Jimmy Connors sa čak 109 osvojenih naslova.

S druge strane, Del Potru je ovo bilo treće finale u Bazelu i prvi poraz u meču za titulu. U prethodna dva finala slavio je upravo protiv Federera, 2012. i 2013. godine.

Ovo je bio 24. međusobni duel Švicarca i Argentinca i 18. pobjeda Federera.

Prvi set je počeo izgubljenim servis-gemovima na obje strane. Teniseri su potom osvajali svoje servis gemove do devetog gema u kojem je Del Potro opet napravio brake, ali ga je Švajcarac u narednom gemu ipak vratio.

Ušlo se u tie-brake u kojem je Federer servirao za set, ali je Del Potro ipak došao do prednosti od 1:0.


U drugom setu Federer je bio znatno sigurniji i osvojio sve gemove na svoj servis. Ključni momenat dogodio se u desetom gemu kada je Federer pri vodstvu od 5:4 napravio brake i stigao do 1:1.

U posljednjem dijelu igre Del Potro je napravio brake na startu seta, ali je potom izgubio četiri gema u nizu.

Bila je to sedma titula u sezoni za 36-godišnjeg velikana tenisa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije