Džumhur poražen u prvom kolu: Kanađanin slavio nakon preokreta

Radiosarajevo.ba
Džumhur poražen u prvom kolu: Kanađanin slavio nakon preokreta
Foto: EPA-EFE / Damir Džumhur

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur večeras nije uspio ostvariti pobjedu protiv Kanađanina Felixa Augera-Aliassimea, 21. igrača svijeta, u prvom kolu ATP turnira serije 250 u francuskom Montpellier, iako je osvojio prvi set (7:6).

Džumhur, 97. igrač ATP liste, jučer je izborio plasman u glavni žrijeb 542.695 eura vrijednog turnira, nakon što je u finalu kvalifikacija savladao domaćeg tenisera Elliota Benchetrita sa 6:2 i 6:4, ali je večeras pokleknuo, jer je Auger-Aliassimea napravio preokret i dobio naredna dva seta sa 6:2 i 6:2, te se plasirao u drugo kolo sa ukupnom pobjedom od 2:1 u setovima (6:7, 6:2, 6:2).

Zanimljivo, Džumhur i 19-godišnji Auger-Aliassime su se susreli prije dvije godine u francuskom Bloisu, kada je naš predstavnik slavio 6:7(4), 6:3 i 6:4.

Prvi set

Džumhur je loše otvorio meč. Kanađanin je odmah napravio break i poveo sa 2:0. No, na odgovor Sarajlije nismo dugo čekali, Damir je odmah uzvratio i smanjio na 1:2 i nakon toga osvojio svoj servis za 2:2.

Nakon toga se igralo gem za gem, pa smo pobjednika prvog seta dobili u 13. igri. Džumhur je prvi napravio mini-break (3-2), Auger-Aliassime odmah uzvratio (3-3), da bi nakon toga Džumhur poveo sa 6:5 i realizirao prvu set loptu na servis Kanađanina.

Dodajmo da je Džumhur u prvom setu pri rezultatu 3:4 izdržao pritisak Auger-Aliassimea i spasio dvije break lopte za 3:5.

Drugi set

U drugom setu oba tenisera su držali svoj servis. Džumhur je prvi servirao, ali je Auger-Aliassimea prvi došao ponovo do breaka. Poveo je sa 3:2, ako je Džumhur imao dva puta gem-loptu da on povede 3:2, ali nije uspio.

Nakon toga se igra Džumhura raspala, pa je Kanađanin brzo set riješio u svoju korist sa 6:2 i duel odveo u treći set.

Treći set

Auger-Aliassime je odmah napravio dva breaka i proveo sa 3:0, ali Džumhur je uzvratio i smanjio na 1:3. No, to je bilo sve od Sarajlije. Džumhur je do kraja uspio osvojiti samo jedan svoj servis, pa je sa 6:2 u trećem setu Auger-Aliassime prošao dalje.

Kanađanin će u drugom kolu će igrati protiv Francuza Pierra – Hugesa Herberta, koji je bio bolji od Ukrajinca Sergeja Stakhovskog (6:2, 7:5). 

Džumhur će na ovom turniru nastupiti i u dubl konkurenciji u paru s Kazahstancem Alexanderom Bublikom.

Ovaj dvojac u osmini finala očekuje duel sa Britancem Dominikom Inglotom i Saudijcem Aisam-Ul-Haq Qureshijem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije