Džumhur: Naredne sezone želim ući u TOP 20

F. Z.
Džumhur: Naredne sezone želim ući u TOP 20
Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir DŽumhur sezonu je okončao na odličnom 31. mjestu ATP liste, a iza njega je sezona iz snova u kojoj je osvojio prva dva ATP naslova u karijeri.

Džumhur je prvo igrao finale Winston Salema gdje je poražen od Španca Bautiste Aguta, da bi potom osvojio St. Petersburg pobjedom u finalu protiv Fogninija, te Moskvu gdje je bio bolji od Berankisa.

Danas je Džumhur u prostorijama BH Telecoma svog dugogodišnjeg sponzora, održao press konferenciju na kojoj je sumirao fantastičnu sezonu. 

"Želim se zahvaliti na podršci koju dobivam od naših medija. Ovo je moja najuspješnija sezona, nekoliko polufinala, finale i dva osvojena ATP turnira. Imam šansu da u prvih šest mjeseci napravim dobre rezultate i dođem do pozicije da budem u TOP 20. Želim se zadržati tu gdje jesam, da se ustalim i da pokažem u narednoj godini da pripadam tu gdje sam trenutno. Najviše me zanima da li ću sezonu završti na 30. ili 31. mjestu.  Najviše zavisi od Richarda Gasqueta i hoće li proći u treće kolo. U drugom kolu ima Dimitrova i nadam se da ćemo svi navijati za Bugarina", rekao je Džumhur. 

"Ja sam povredu vuko još od finala protiv Berankisa u Moskvi. U pitanju je povreda prepone lijeve noge. Nakon jednog proklizavanja sam osjetio jaču bol. Kada sam se ohladio osjetio sam jaču bol. Odlučio sam s ocem i kondicionim trenerom da je bolje da preskočimo Pariz. Nisam želio rizikovati veću povredu, a morao bih igrati i kvalifikacije, tako da u suštini nije bilo pametno igrati taj turnir", istaknuo je Džumhur.

"Želim pohvaliti svog kondicionog trenera, kojeg nisam puno spominjao, a bio je jako bitan faktor. Igrali smo punih 30 sedmica i preko 60 mečeva sam odigrao. Nijednu veću povredu nisam imao, nijedan turnir osim zadnjeg nisam propustio zbog povrede. Mogao sam igrati i Pariz i pogoršati povredu, a nisam to želio da radim. Druga je stvar mentalni sklop koji sam popravio. Ja nikada neću biti igrač koji će biti miran kao Federer kada izađem na teren. Pokušao sam biti i hladan i odigrao sam dva loša meča. Možda to nije razlog, ali meni treba ta energija i komunikacija s boksom i mojim timom. Najvažnije je da sam sazrio kao igrač. Sam podatak da sam odigrao mnogo mečeva i dobio u tri seta dovoljno govori o mojoj mentalnoj spremi. Ako niste spremni ne možete igrati mečeve u tri seta, okretati ih u svoju korist. Želim nastaviti u istom ritmu u narednoj sezoni i ostati mentalno jak", rekao je Džumhur. 

Džumhur već planira 2018. godinu i ima plan priprema i razmišlja o kalendaru u narednoj sezoni. 

"Moj odmor će trajati do 20. novembra. Od 20. do 25. ću odraditi testove u Grazu da vidim gdje sam sa spremom. Najvjerovatnije pripreme krećem u Beogradu prve dvije do tri sedmice. Tu će mi najvažniji biti kondicioni trener. Malo ću u razgovoru sa timom krenuti u Dohi ili Australiji. Ako bude Doha pripreme ću početi u Dubaiju, a ako bude Australija. 

Pravila su takva da 30. igrač na svijetu mora igrati sve Masterse. Svi Mastersi i svi Grand Slamovi će biti u planu. Nisam još na nivou Đokovića i Federera da mogu da ne igram turnire iz serije 250 i 500. Challengere više neću igrati hvala Bogu, neke turnire koje sam igrao neću igrati. Iskreno mislim da opet vidim jednu veliku šansu da dobro odigram u Americi i sigurno da te turnire neću preskakati", rekao je Džumhur. 

Džumhur se dotaknuo i meča s Tsongom i rasprave sa sudijom. 

"To je sport koji mi je dao sve u životu. Međutim svi imamo dana kada mrzimo svoj posao. Nakon nekih situacija, ja kažem i neke gluposti na terenu. Za mene kažu da sam jedan čovjek na terenu, a drugi van terena. To kažu zaista svi koji me znaju. Neka ispadne smiješno. Baš za ovu situaciju s Tsonogom imam jedan odličan primjer kako neke stvari mogu pogrešno da se protumače. 

Volio bih da čujete moje razgovore sa supervizorima nakon meča. Ne volim nepravdu, a oni su mi sami rekli da sam u 90 posto slučajeva u pravu. Nisam razmišljao da Tsonga može da promaši jednu takvu loptu, a njemu je zasmetalo što sam ja odustao od poena. On se obratio sucu, a sudac je bio bez svog karaktera i slušao je 15. igrača na svijetu. Opomenuo me da ne trebam to da radim. Sudac ne bi smio da tako reaguje i to me jako iznerviralo. Prišao sam i rekao ono što mislim, jer uvijek kažem ono što mislim. Samo da bih sebe zaštitio pitao sam supervizora da li sam nešto loše uradio, a on mi je potvrdio da nisam", rekao je Džumhur. 

"Prije priprema moram naći još jednog trenera. Ilija Bozoljac je sada realnija opcija od Ančića, iako je i Ančić još uvjek u opciji. Bozoljac je počeo sa trenerskim poslom i on je za sada prva opcija. Uskoro će se znati s kim ću uspostaviti saradnju", rekao je Džumhur.

Govorio je i o Davis Cup reprezentaciji.

"Moram pobjeđivati da bismo pravili dobre rezultate u reprezentaciji. Mislim da moji rezultati mogu pomoći i reprezentaciji i povući reprezentaciju. Svaki meč koji je Mirza igrao bio sam s njim u Moskvi, kao i on sa mnom. Kada god smo zajedno na turnirima velika smo porodica, veliki prijatelji. Bez obzira što smo igrali jedan protiv drugog i borili se do zadnje lopte, mi smo veliki prijatelji. Mislim da smo velika podrška jedan drugom i nadam se da ćemo svi igrati ATP turnire i praviti zajedno bolje rezultate", rekao je Džumhur.

Pored Džumhura medijima se obratio i njegov otac Nerfid, kao i direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović. 

"Kao otac i trener sam vrlo zadovoljan Damirovim rezultatom u ovoj godini. Damir je danas 31. igrač svijeta. Njegova karijera je u usponu, a ja volim to da kažem, još iz juniorskih dana. Mnogi svjetski mediji pišu o Damirovim rezultatima i uspjesima i u kontekstu toga da on nije snažan i visok, ali da se fantastično kreće. Njegova perspektiva je u tome i on se s tim jako dobro nosi", rekao je Damirov trener i otac Nerfid Džumhur.

"Meni je zadovoljstvo da možemo nakon dva sjajna uspjeha, odnosno niza uspjeha koje je Damir napravio budemo njegovi domaćini danas. Zadovoljstvo je da smo i mi, pa makr to bilo simbolično, podržavali Damira sve ove godine. Tu je prije svega trebalo puno Damirovog odricanja, ali i njegove porodice. Osjećamo da smo dio te porodice, koja je promovisala Bosnu i Hercegovinu u svijetu. Mi ćemo i dalje biti uz Damira, naše reprezentacije i vrhunske sportiste koji promovišu prvo Bosnu i Hercegovinu, pa onda i BH Telecom", rekao je Mirsad Zaimović direktor BH Telecoma. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije