Džumhur: Nisam igrač koji može da ne pokazuje emocije na terenu

Radiosarajevo.ba
Džumhur: Nisam igrač koji može da ne pokazuje emocije na terenu
Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur održao je danas press konferenciju u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine nakon nastupa na US Openu.

Džumhur je odigrao svoj najbolji turnir na posljednjem Grand Slam turniru sezone, a na ATP turniru u Winston Salemu došao je do finala

"Odmah ću reći da je turneja bila vrlo uspješna sa željom da nastavi do kraja godine s istim igrama. U periodu američke turneje odigrao je četiri turnira, dva iz serije 250, jedan Challenger i US Open. Već na prvom turniru Damir je napravio zapažen rezultat. Igrao je polufinale u tri seta, ostvario izvanredan rezultat, koji je pokazao Damirovu formu, koju je on kroz sljedeće turnire ponovo pokazao.

U četiri odigrane sedmice pokazao je strpljivu igru, na kvalitetnom nivou. Posebno bih izdvojio Winston-Salem gdje je odigrao šest mečeva, kao i to finale koje je izgubio, a možda se već tada osjetio umor. Damir je na ovoj turneji odigrao 18 mečeva, a izgubio samo četiri i sigurno je da bi svaki igrač poželio takav omjer", rekao je Nerfid Džumhur.

"Trenutno Damir u svom timu pored mene ima još kondicionog trenera, koji nosi zasluge za Damirove dobre rezultate. Već sam rekao, 18 mečeva u kratkom periodu. U svaki meč mora ući maksimalno oporavljen i svjež. Trenutno smo u razgovoru s trenerom tenisa, s kojim danas trebamo obaviti još jedne pregovore", dodao je Damirov otac.

Nakon Nerfida medijima se obratio i Damir.

"Moj otac je rekao dosta toga, zapravo sve. Ja ću samo reći da sam zadovoljan, pogotovo kontinuitetom jer sam povezao odlične četiri sedmice. Igrao sam s igračima koji su bolje rangirani od mene, od kojih sam ranije gubio. Zaista sam sretan što sam od Los Cabosa do New Yorka na vrhunskom nivou. Uspio sam odigrati toliko mečeva na tom nivou. Sve se to odrazilo i na ranking ATP liste.

Nadam se da ću tako nastaviti, a naravno, u tenisu uvijek imate uspone i padove. Svaki igrač varira i nemoguće je igrati cijelu sezonu na vrhunskom nivou. Ali mislim da trenutni nivo mogu zadržati do kraja godine. Bit će to uspješna sezona za mene ako uspijem održati nivo. Osjetilo se da sam umoran, ali sam i dalje u svakom meču davao sve od sebe. Drago mi je da nije bilo povreda, kojih ima jako mnogo pred kraj sezone. Zdrav sam, to je bitno, kraj je sezone i osjećam se odlično, a to je jako važno", rekao je Damir Džumhur.

"Plan je da do kraja sezone odigram šest ili sedam turnira. To su ti posljednji turniri u sezoni. Sigurno ću igrati tri turnira u Kini. Nakon toga slijede Moskva, Beč i Pariz. Prijavljen sam na turnir u St. Petersburgu za dvije sedmice, a još uvijek nisam 100 posto odlučio hoću li ići tu. Zaista mislim da mi je potreban odmor, a od ponedjeljka ponovo počinjem trenirati.

Mislim da je dobra stvar što u St. Petersburgu postoji šansa da budem nosilac prvi put, tako da tu šansu možda treba iskoristiti. Ako se budem dobro osjećao, volio bih odigrati sve turnire do kraja sezone. Beč je jedini turnir na kojem branim bodove, koji svakako nisu veliki, tako da imam dobru šansu da na kraju sezone budem u top 50. Ako bude još nekih dobrih rezultata, to se može dostići."

"Tradicionalno sam dobro igrao u aprilu i maju, a prošle godine sam igrao solidno onu prvu američku turneju, baš kao i ove godine. Na zemlji sam očekivao mnogo više, na kraju nije bilo zapaženih rezultata. Kada sam malo manje očekivao, rezultati su došli. Wimbledon sam isto odigrao dosta dobro. Američku turneju inače ne igram dobro, ali odlučio sam ići ranije na tvrdu podlogu. Sada mogu reći da su se stvari promijenile, zemlja više nije podloga na kojoj se osjećam najsigurnije. Većina velikih turnira su na tvrdoj podlozi i to mi je čak jako važno. Drago mi je što sam popravio igru sam tvrdoj podlozi."

"Prije WImbledona sam odlučio igrati dva challenger turnira na zemlji. Znao sam da sezona trave otpada. Gubio sam bodove, bio sam na granici da ispadnem iz prvih 100. Ipak, odluka da odem na drugi challenger je bila dobra. Osvojio sam taj challenger i sve je krenulo na bolje. Onog trenutka kada sam odigrao u Los Cabos igra se digla na viši nivo. Tu sam dobio Lopeza i igrao dobro protiv Querreyja, koji ima najbolju sezonu u životu. Iako sam poslije toga otišao na zemlju, dobre igre su se nastavile.

Bio sam zadovoljan iako sam poražen u finalu. U Winston-Salemu je bilo potrebno više pobjeda, nisam nešto bio zagrijan za njega, ali sam osjetio da je igra tu meč po meč sam se sve više spremao i želio sam do kraja, a na kraju sam došao do finala. Na US Openu sam izbacio nosioca, pobijedio Stebea, koji je osvojio challenger prije Grand Slama. U svim porazima sam bio u tim mečevima."

"Ne mogu reći da sam igrao loše protiv Rubleva, bio je odličan meč, ali ja sam posustajao u tim nekim ključnim momentima. Osjetio sam u trećem setu da je može pasti. Ipak, nisam dočekao momenat da se 'raspadne'. On je igrao odlično i protiv Dimitrova, postao je mentalno stabilniji, uspio se vratiti u svim setovima. Meč sam u principu izgubio zbog malog auta, koji je promijenio sve. Nisam imao mnogo slobodnih poena protiv Rubleva, koji odlično igra iako je 1997. godište."

"Ja sam igrač koji nikada neće moći da ne pokazuje emocije na terenu. Razgovarao sam s dosta psihologa i jako je ključno da ja te emocije iskoristim poslije i sve brzo zaboravim."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije