Maestralno polufinale Wimbledona: Đoković bolji od Nadala

Radiosarajevo.ba
Maestralno polufinale Wimbledona: Đoković bolji od Nadala
Foto: EPA / Rafael Nadal - Novak Đoković
Jedan od najboljih polufinalnih mečeva u historiji Wimbledona odigrali su Novak Đoković i Rafael Nadal. Meč je počeo u petak oko 20 sati po lokalnom vremenu, a završen je danas. Slavio je Đoković nakon više od pet sati tenisa rezultatom 3:2.

Razlog zašto su Đoković i Nadal na teren izašli u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu je taj što su ranije na centralnom terenu jedan od najdužih mečeva u historiji odigrali John Isner i Kevin Anderson. Meč je trajao šest sati i 36 minuta i računajući i dubl mečeve ovaj duel je bio četvrti najduži u historiji.

Kako je zakonom o javnom redu i miru u Londonu propisano da se svaki javni skup, računajući i sportske, završi do 23 sata po lokalnom vremenu Đoković i Nadal su nakon atomskog tenisa u tie-breaku trećeg seta, nekoliko minuta nakon tog roka morali napustiti centralni teren Wimbledona.

Meč je bolje otvorio Đoković i već u petom gemu prvog seta najavio je break. Imao je dvije break prilike, ali je Španac spasio obje i zadržao svoj servis. Do breaka u prvom setu Đoković je došao u sedmom gemu. Vezao je tri break lopte, iskoristio drugu i po svemu što se moglo vidjeti u prvom setu zasluženo došao do vodstva.

Bez mnogo problema Đoković je potvrdio break, a potom je i Nadal bez izgubljenog poena zadržao svoj servis gem i smanjio na 5:4. Đoković je u narednom gemu uzvratio istom mjerom. Došao je do tri vezane set lopte, iskoristio prvu i poveo sa 6:4.

U drugom setu Đoković je krenuo u istom ritmu. Nadal je u prva dva svoja servis gema morao spašavati break lopte, a onda je u četvrtom i sam došao do dvije vezane break prilike. Iskoristio je prvu i poveo s 3:1. Uzvratio je Đoković već u narednom gemu. Vezao je i on dvije break lopte, iskoristio prvu i vratio stvari na početak. Seriju je nastavio Nadal i već u narednom gemu vratio break prednosti. Đoković je u devetom gemu imao dvije break prilike, nije ih iskoristio i Nadal je riješio drugi set u svoju korist rezultatom 6:3.

U trećem setu gledali smo vjerovatno najbolji tenis na ovogodišnjem Wimbledonu. Igrali su savršeno i do tie-breaka nismo vidjeli niti jedno izjednačenje, a kamoli break loptu. Tie-break je počeo izgubljenim servisima, a Đoković je na prvoj promjeni imao prednost rezultatom 4:2. Prvu set loptu na servis Đokvića imao je Nadal, ali se Srbijanac spasio. Novu set loptu, ovaj put na servis Španca, ovaj put Đoković je spasio kod rezutata 7:6

Treći put set loptu spašavao je na svoj servis kod 8:7, a potom je na servis Španca došao do svoje prve set lopte kod 9:8. Drugu set loptu, ovaj put na 10:9 Đoković je imao na svoj servis. Nakon duge razmjene Nadal je pogodio mrežu, a Đoković je s 11:9 u tie-breaku došao do vodstva od 2:1 u ovom meču.

Sa fantastičnim tenisom Nadal i Đoković nastavili su i drugog dana ovog polufinalnog meča. Već u prvom gemu na servis Nadala - Đoković dolazi do break lopte. Spasio je Nadal prvu break priliku, a u prvom gemu je odigrano 18 poena i gem je trajao 15 minuta. Đoković nije iskoristio dvije break prilike, Nadal je sačuvao servis gem i poveo s 1:0.

Ono što nije iskoristio Đoković - jeste Nadal. Španac je u narednom gemu došao do dvije vezane break prilike i poveo s 2:0 u četvrtom setu. Nastavio je Nadal da igra kao u transu, potvrdio je break i poveo s 3:0. Đoković se brzo vratio, sačuvao je svoj naredni servis gem bez izgubljenog poena. Potom je srbijanski teniser došao do dvije vezane break lopte, iskoristio prvu i vratio stvari na početak.

Oba tenisera sačuvala su naredna dva servis gema, a onda je u osmog gemu Nadal došao do nove dvije vezane break prilike. Iskoristio je Španac drugu i poveo s 5:3. Uzvratio je Đoković istom mjerom, a nakon što je Nadal napravio duplu grešku, srbijanski teniser je imao tri vezane break lopte. Spasio je Nadal sve tri, došao do set lopte i odveo ovaj fantastični meč u peti set.

U petom setu slična situacija kao i u trećem, kada u 12 gemova nismo vidjeli niti jednu break loptu. Ovaj put Đoković je imao break loptu, ali je Nadal sedmi put u meču spasio gem u kojem se suočio s breakom. U devetom gemu Nadal dolazi do dvije vezane break lopte. Spasio je Đoković dvije break lopte i Nadal je morao servirati za ostanak u meču. Imao je Đoković 0:30, ali je Nadal onda četiri puta sjajno servirao i izjednačio na 5:5.  

U 15. gemu . Nadal je došao do dvije vezane break prilike, Đoković je spasio obje, a onda je Nadal došao i do treće. Spasio je Đoković i treću, a wimbledonska publika uživala je u jednom od najboljih mečeva u historiji ovog turnira, a vjerovatno i tenisa. Uspio je Đoković sačuvati svoj servis gem, a Nadal je četvrti put servirao za ostanak u meču. Đoković je došao do svoje prve meč lopte, ali je Nadal dobro servirao i sačuvao svoj servis gem za 8:8. Do novih break prilika Đoković dolazi u 18. gemu. Tri vezane je imao Srbijanac, iskoristio prvu i slavio 3:2. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije