Davis Cup: Može li BiH napraviti historijski uspjeh protiv Nizozemske

Fena
Davis Cup: Može li BiH napraviti historijski uspjeh protiv Nizozemske
/ Foto: Anadolija
Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine u Zenici se priprema za meč drugog kola Prve grupe Euro-afričke zone Davis Cupa protiv Nizozemske.

Najbolje bh. tenisere očekuje težak posao u meču koji se igra od petka do nedjelje, ali svi vjeruju da mogu do pobjede čime bi stigli na korak do plasmana u Svjetsku grupu.

Reprezentaciju BiH predvodit će Damir Džumhur, a uz njega u ekipi su Mirza Bašić, Nerman Fatić i Tomislav Brkić koji će i ovaj put biti i dvostrukoj ulozi – igrača i kapetana.

"Najbitnije je da u petak svi budemo spremni, podloga je dobra i nadam se da ćemo uspjeti da odigramo dobro. Nizozemska ima odličan tim, ali mi smo spremni da napravimo još jedan veliki rezultat", kaže Damir Džumhur.

Dodaje da su Nizozemci prepustili ulogu favorita bh. teniserima zbog "domaćeg terena", a zapravo žele skinuti pritisak sa sebe.

"Nizozemska je iskusna ekipa, imaju igrača koji je nekoliko godina u Top 100. Iskusni su, ali i mi dugo godina igramo zajedno. Nadam se da će i ovaj put presuditi zajedništvo u timu. Bitno je da smo Mirza i ja u posljednje vrijeme igrali jako dobro", dodaje prvi reket BiH.

Tomislav Brkić smatra da BiH i Nizozemska imaju podjednake šanse za prolaz i nada se da će do subote zaliječiti svoju povredu kako bi mogao igrati u dublu.

"Bilo bi lijepo kada bi došlo više publike nego u meču protiv Poljske. Nikada nismo ovako daleko dogurali, ovo je trenutak za novi historijski uspjeh reprezentacije BiH", govori Brkić.

Tulipane će u Zenici predvoditi Robin Haase, trenutno 48. igrač svijeta, a društvo će mu praviti Tallon Griekspoor i Thiemo de Bakker, te Jean-Julien Rojer, dubl-igrač koji trenutno zauzima visoko 20. mjesto na ATP doubles listi. 

Dva singl meča na programu su u petak, 7. aprila, od 14 sati, dubl dan kasnije u istom terminu, a preostali singlovi u nedjelju, 9. aprila od 13 sati. Tačan raspored bit će utvrđen žrijebom koji je zakazan za četvrtak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije