Upravni odbor Rukometnog saveza BiH nakon posljednjih prozivki

AA
Upravni odbor Rukometnog saveza BiH nakon posljednjih prozivki
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Zmajevi stigli!

Povodom plasmana rukometne reprezentacije BiH na Evropsko prvenstvo 2020. godine i napisa u sredstvima informisanja u vezi rada Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH iz ovog tijela odlučili su se obratiti javnosti.

Skandalozna izjava predsjednika Rukometnog saveza: Kakav doček, nismo osvojili titulu?!

“UO RSBiH želi najprije čestitati svim igračima i stručnom štabu zbog plasmana na Evropsko prvenstvo, čime su dali nemjerljiv doprinos istorijskom uspjehu rukometnog sporta u BiH, ali i sporta uopšte, te dali podstrek mladim generacijama rukometaša da nastave njihovim putem i na najbolji način promovisali državu“, ističe se na početku saopštenja UO RSBiH.

Dodaju da im ni u kom slučaju nije namjera uspjeh rukometne reprezentacije pripisivati Upravnom odboru, jer te zasluge najprije pripadaju igračima i stručnom štabu, ali da smatraju da ne treba ulogu UO nipodaštavati iznošenjem neistinitih tvrdnji i okolnosti.

Kriminalci ih zamalo ugasili, a sad idu na Euro: Priča o uspjehu bh. rukometaša

“Sadašnji UO RSBiH preuzeo je dužnost u augustu 2018. godine i prošao je sa igračima i stručnim štabom kompletan kvalifikacioni ciklus za Evropsko prvenstvo. Ne sporimo ogromne naslijeđene nagomilane probleme u Savezu, od kojih izdvajamo nedostatak ID broja i nepostojanje računa, i koje pokušavamo riješiti, ali i pored toga nastojali smo reprezentaciji obezbjediti uslove za odigravanje kvalifikacionih utakmica“, kaže se u saopštenju i dodaje:

Apsolutno nisu tačni određeni napisi i saopštenja kako su neka druga lica plaćala putovanja, hotele, pripreme za reprezentaciju, s obzirom da je UO RSBiH obezbjedio sredstva za sve utakmice, putovanja, hotele, pripreme, podlogu za odigravanje utakmica u Tuzli i drugo. Sve to uz nesebičan volonterski rad članova UO RSBiH i u veoma teškim i složenim uslovima bez izvornih prihoda - kotizacija, članarina, licenci, kao i donacija koje se mjere u više stotina hiljada KM.“

Naglašavaju da su se potrudili, ali i da ne žale, jer im je to posao, da igračima i stručnom štabu obezbijede uslove za rad.

Bivši direktor rukometnih Zmajeva: Nije vrijeme za prepucavanja

“Konstantne priče da reprezentacija na duga putovanja ide autobusom, da selektor plaća avionske karte su prošlost i stvari koje sebi nismo mogli, ni smjeli dopustiti. Svako ko redovno prati reprezentaciju i ima bilo kakav kontakt sa našim igračima i stručnim štabom zna da nije bilo dugih putovanja autobusom i da niko drugi, do RS BiH, nije plaćao avionske karte i smještaj“, navode iz UO RS BiH i nastavljaju:

“Stoga, UO RSBIH izražava veliku zabrinutost zbog pokušaja privatizacije i politizacije rezultata rukometne reprezentacije BiH, pojavljivanja u javnosti nama nepoznatih lica koja nezasluženo pripisuju sebi uspjeh reprezentacije. Oni politički puleni, koji ovih dana drže lekcije o funkcionisanju i načinu rada UO RSBiH, pripisuju sebi zasluge za rezultate, trebali bi možda pokazati šta su konkretno uradili za reprezentaciju. Pozivamo ih i da ponude konkretna rješenja za situaciju u kojoj se nalazi rukometni sport u BiH, jer smo siti istrošenih floskula da je 'stanje katastrofalno', kao da mi to ne znamo. Svima koji misle da mogu naći rješenje nudimo da se priključi radu Upravnog odbora RSBiH, a da se ostave komentara po društvenim mrežama kojima sebi pokušavaju 'ubrati' političke poene i ostvariti ličnu.“

Također, smatraju nekorektnim održavati proslave uspjeha reprezentacije, a da na istu nisu pozvani predsjednik, potpredsjednici i članovi UO RSBiH, ali to predstavlja najmanji problem u odnosu na probleme Saveza, na čijem rješavanju rade isključivo članovi UO RSBiH, uz napomenu da će UO RSBiH i dalje stajati uz mušku reprezentaciju, kao uostalom i uz sve druge reprezentativne selekcije, te nesebično doprinositi obezbjeđenju uslova za igranje utakmica reprezentacija.

U potpisu saopštenja je Upravni odbor Rukometnog saveza BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije