Šuman: Učinit ćemo sve da iznenadimo favoriziranu Češku

Anadolija
Šuman: Učinit ćemo sve da iznenadimo favoriziranu Češku
Foto: AA / Bilal Šuman

Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije BiH, je kazao da će, bez obzira na činjenicu što je plasman na Evropsko prvenstvo sa trećeg mjesta u grupi “1“ skoro zagarantovan, u nedjelju u Ostravi učiniti sve da iznenade i savladaju favorizovanu Češku.

Šuman je i uoči ovog duela, posljednjeg u kvalifikacijama za EURO, naišao na probleme s povrijeđenim igračima. Nakon Vladimira Vranješa, Marka Tarabochije, Tomislava Nuića i Marina Vegara, na koje nije mogao računati prije tri dana u Tuzli protiv Bjelorusije, sada je ostao i bez pouzdanog desnog beka Dejana Malinovića.

"Umjesto Malinovića, koji mora na operaciju koljena, poveli smo Gafara Hadžiomerovića. Šta da se radi? Na takve stvari se teško može uticati. Međutim, to što smo ponovo oslabljeni ne znači da ćemo se predati u Češkoj. Naprotiv, učinićemo sve da ih dobijemo i tako se na Evropsko prvenstvo plasiramo zahvaljujući našem trijumfu, a ne da čekamo rezultate iz drugih grupa", kazao je Šuman iz Ostrave i dodao:

"Naravno, i u slučaju poraza moramo razmišljati o tome da nam je svaki gol važan, jer na kraju u poretku trećeplasiranih reprezentacija može odlučivati gol razlika.“

Zanimljivo je da BiH pobjedom u Ostravi može i do prvog mjesta u grupi "1" što bi joj donijelo povlašteni položaj u žrijebu grupa za EURO 2020. 

Međutim, to je najmanje vjerovatna varijanta, jer je potreban i poraz ili remi Bjelorusije na domaćem parketu u ogledu s Finskom, koja je na dnu tabele bez bodova. Ipak, bod ili dva protiv Češke bh. tim bi sigurno po prvi put u istoriji odveli na Evropsko prvenstvo. Zato Šuman naglašava da će momci sigurno dati sve od sebe u nedjelju.

"Tu smo gdje smo. Imali smo priliku protiv Bjelorusije da ovjerimo plasman na Evropsko prvenstvo. Nismo uspjeli, ali o tome ne treba previše razmišljati, nego se okrenuti Česima. Naravno, analizirali smo neke detalje, koji nisu funkcionisali protiv Bjelorusa i nadam se da ćemo to poboljšati u Ostravi. Važno je da odigramo dobru utakmicu i pokušamo sve da dobijemo Čehe, koji imaju odličnu reprezentaciju i sigurno nam neće biti lako. Ponavljam, iako smo gotovo sigurni učesnici Evropskog prvenstva, volio bih da to potvrdimo pozitivnim rezultatom protiv Češke, a to je remi ili pobjeda“, zaključio je Šuman.

Utakmica Češka – BiH, kao i sve ostale utakmice šestog kola kvalifikacija za EURO, igrat će se u nedjelju s početkom u 18 sati.

Evropsko prvenstvo igrat će se od 9. do 26. januara 2020. godine u Beču, Grazu, Trondheimu, Geteborgu i Stockholmu. Žrijeb grupa za EURO 2020 održat će se 28. juna u 18.45 sati u Beču.

Za sada su plasman na EURO 2020 kroz kvalifikacije osigurali: Njemačka, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Latvija, Mađarska, Danska, Rusija, Portugal i Francuska. Ranije su to pravo stekli aktuelni evropski šampion Španija, te domaćini Austrija, Norveška i Švedska. Dakle, slobodno je još deset mjesta na Evropskom prvenstvu na kojem će po prvi put u historiji učestvovati 24 reprezentacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije