Šuman skratio spisak: Matematika je jasna, znamo šta nam treba za plasman na EP

AA
Šuman skratio spisak: Matematika je jasna, znamo šta nam treba za plasman na EP
Radiosarajevo.ba / Bilal Šuman

Među pozvanima na pripreme, koje će startovati 21. oktobra u Tuzli, nema velikih iznenađenja, osim što je ponovo među reprezentativcima iskusni golman Nebojša Grahovac.

Zbog povrede od ranije je poznato da će izostati Alen Ovčina, lijevo krilo novosadske Vojvodine, dok zbog suspenzije od dvije utakmice protiv Bjelorusije i Češke neće igrati Vladimir Vranješ, pivot mađarske Tatabanye. Sa šireg selektorovog spiska za ovu akciju otpali su još Mario Pavlak, Petar Jokanović, Mateo Rodin, Vedran Delić i Vladan Lončar.

S obzirom na činjenicu da će neki od reprezentativaca doći tek 22. oktobra i na zgusnut raspored putovanja za Minsk i nazad te da će se ogled s Česima u Mejdanu igrati 27. oktobra, Šuman i njegov saradnik Danac Lasse Boesen imaće tek tri ili četiri treninga s kompletnim timom.

"Mislim da ćemo prvog dana priprema na raspolaganju imati 15 ili 16 igrača, tako da ćemo moći obaviti trening. U ponedjeljak ćemo trenirati u kompletnom sastavu, kao i u srijedu u Minsku. Utorak putujemo za Bjelorusiju. Slično će biti i pred duel s Češkom, jer ćemo zbog dalekog putovanja biti u stanju da obavimo svega jedan trening", kaže za Anadolu Agency (AA) Šumane i dodaje:

"Čekaju nas dvije teške utakmice sa neugodnim protivnicima. Idemo s namjerom da odigramo ono što želimo, a to je jaka baza u odbrani, koju mislim da imamo, a onda da trčimo kontre i polukontre. I, naravno, da u napadu imamo i glavu i rep, da budemo što efikasniji. Tražićemo njihove slabosti. Ukoliko odigramo kako možemo onda očekujem i dobar rezultat. Matematika je jasna - za plasman na Evropsko prvenstvo potrebne su nam sve pobjede na domaćem terenu."

Kada je riječ o Bjelorusima, selektor bh. tima kaže da se radi o izuzetno uigranoj reprezentaciji, koja ima veoma jaku bekovsku liniju. Uz to čvrsti su i visoki u odbrani, pa je neophodno da bh. rukometaši budu strpljivi i pametni u napadu.

Nakon što se okupe u Tuzli 21. oktobra, Šumanove izabranike već dva dana kasnije očekuje putovanje za Beograd odakle će poletjeti za Beč, a onda avionom nastaviti put za Minsk. Duel s Bjelorusijom na programu je 25. oktobra. Sutradan kreću ka BiH, gdje će 27. oktobra ugostiti Češku u tuzlanskom Mejdanu. U kvalifikacionoj grupi 5 je još Finska.

Na Evropsko prvenstvo 2020. godine, koje će se u januaru održati u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, po prvi put će nastupiti 24 reprezentacije. Domaćini su već osigurali plasman, kao i aktuelni evropski šampion Španija, dok će se za preostalih 20 mjesta boriti selekcije u kvalifikacijama. Na EURO 2020 će tako po dvije najbolje plasirane selekcije iz svake od osam grupa te četiri najbolje trećeplasirane.

Na spisku selektora Šumana su:

Golmani: Benjamin Burić (Flensburg, Njemačka), Adi Ahmetović (Gračanica), Nebojša Grahovac (Charter, Francuska), Edin Tatar (Bern Muri, Švajcarska);

Krila: Tomislav Nuić (Besiktas, Turska), Srđan Predragović (Dusseldorf, Njemačka), Ibrahim Haseljić (Gorenje, Slovenija), Faruk Vražalić (CSM Bukurešt, Rumunija);

Pivoti: Senjamin Burić (Zagreb, Hrvatska), Elmir Građan (Rabotnički, Makedonija), Muhamed Toromanović (Gračanica);

Bekovi: Mirsad Terzić (Veszprem, Mađarska), Nikola Prce, Marko Panić (Azoty, Poljska), Marin Vegar (Steaua, Rumunija), Marko Tarabochia (Wisla Plock, Poljska), Ivan Karačić (Maccabi Rishon, Izrael), Josip Perić (Gopingen, Njemačka), Dejan Malinović (Dobrogea, Rumunija), Mirko Herceg (Massy, Francuska), Igor Mandić (Limoges, Francuska), Kosta Savić (Selestat, Francuska).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije