Srbija nadomak plasmana, BiH i Crna Gora odlučuju o svojoj sudbini

Anadolija
Srbija nadomak plasmana, BiH i Crna Gora odlučuju o svojoj sudbini
Utakmicama petog kola danas i sutra nastaviće se kvalifikacije za Evropsko prvenstvo za rukometaše koje će se od 12. do 28. januara 2018. godine održati u Hrvatskoj. Odavno kvalifikacije za jedno veliko rukometno takmičenje na Starom kontinentu nisu

Od reprezentacija iz regiona dva kola prije kraja kvalifikacija najviše šansi da uz domaćina Hrvatsku na završnom turniru zaigra ima Srbija, a BiH i Crna Gora u dobroj situaciji, jer same odlučuju o svojoj sudbini. Realne šanse imaju i Makedonija i Slovenija, mada su u nešto komplikovanijoj situaciji.

Srbija večeras u Nišu dočekuje Poljsku i eventualnom pobjedom kolo prije kraja može proslaviti plasman na EURO 2018. Srbijanci ne bi trebali imati težak posao protiv nemotivisanih Poljaka, koji su odavno izgubili i teoretske šanse da se domognu Hrvatske.

BiH u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić“ dočekuje aktuelnog evropskog vicešampiona Španiju. Pobjeda bi izabranike Bilala Šumana odvela po prvi put u istoriji na Evropsko prvenstvo, ali uz to im je potrebno da Austrija ne slavi na gostovanju u Finskoj. U suprotnom odlučivaće direktni duel Austrijanaca i bh. tima u posljednjem kolu u Beču. Ono što je pozitivna stvar za BiH jeste činjenica da Španci dolazi sa podmlađenim sastavom, jer su osigurali prvo mjesto. Ni eventualni poraz za bh. rukometaše ne bi bio previše tragičan, jer bi bez obzira na ishod ogleda u Vanti o putniku na EP iz grupe “3“ odlučivao bečki susret posljednjeg kola.

Crna Gora je pred sličnim izazovom kao i BiH, jer će ugostiti Švedsku, koja je kao i Španija osigurala prvo mjesto u grupi “6“. Crnogorcima je svakako neophodna pobjeda, a onda će osluškivati šta se dešava u Bratislavi u susretu Slovačke i Rusije. Ukoliko tamo Slovaci pobjede ili odigraju neriješeno, Crnogorci bi osigurali odlazak u Hrvatsku. Ukoliko pak Rusi pobijede morali bi upravo protiv njih u posljednjem kolu u Moskvi tražiti šansu za plasman na EP. Ukoliko Crna Gora izgubi ili odigra neriješeno, opet bi u zavisnosti od rezultata u Bratislavi, imala teoretske šanse da se u posljednjem kolu domogne drugog mjesta u grupi.

Najneizvjesnija borba za plasman na EP vodi se u grupi “4“ u kojoj je Makedonija. Dva kola prije kraja sve reprezentacije imaju po četiri boda, i to osvojena na domaćem terenu. Dakle, prva selekcija koja dođe do boda ili dva na gostujućem terenu jednom nogom će biti u Hrvatskoj. Makedonci za takvo nešto imaju šansu u petom kolu. Gostuju kod Ukrajine i eventualnim trijumfom ili remijem, stvorili bi preduslove da u posljednjem kolu u Skoplju protiv Češke ovjere još jedan plasman na velikom takmičenje.

Iako treća reprezentacija svijeta Slovenija ima dosta problema u grupi “5“. Trenutno je dva boda iz Portugala, koji drži drugo mjesto i u petom kolu dočekuje nemotivisanu Njemačku. Slovenija je igra u gostima kod Švajcarske i mora pobijediti, ako želi da u posljednjem kolu pred svojim navijačima protiv Portugala izbori mjesto među učesnicima EP. Izabranici Veselina Vujovića veliki su favoriti, jer Švajcarci do sada nisu osvojili niti jedan bod.

Vrijedi dodati da čak i neke selekcije, koje spadaju u red velikih favorita, mogu ostati bez plasmana na EURO 2018. Tako vicešampion svijeta Norveška do kraja nema prava na kiks. Oni su trenutno treći u grupi “7“, u kojoj je i svjetski šampion Francuska, i do kraja moraju slaviti u gostima kod Belgije, a zatim i kući protiv Litvanije koja ih je u prvom duelu savladala sa 32:29.

Na EURO 2018 plasiraće se dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od sedam grupa, te najbolja trećeplasirana. Dva kola prije kraja poznato je da će, uz domaćin Hrvatsku, na završnom turniru početkom naredne godine igrati Španija, Njemačka i Švedska.

Utakmice posljednjeg kola kvalifikacija igraće se 17. i 18. juna.

Parovi petog kola

Grupa “1“: Holandija – Danska (14. juni), Latvija – Mađarska (15. juni); grupa “2“: Srbija – Poljska (14. juni), Rumunija – Bjelorusija (15. juni); grupa “3“: BiH – Španija, Finska – Austrija (obje 114. juni); grupa “4“: Češka – Island (14. juni), Ukrajina – Makedonija (15. juni); grupa “5“: Portugal – Njemačka, Švajcarska – Slovenija (obje 14. juni); grupa “6“: Crna Gora – Švedska, Slovačka – Rusija (obje 14. juni); grupa “7“: Litvanija – Francuska, Belgija – Norveška (obje 14. juni).

 - Poredak –

Grupa “1“: Danska 7 bodova, Mađarska 5, Holandija 4, Latvija 0.  

Grupa “2“: Srbija 6, Bjelorusija 5, Rumunija 4, Poljska 1.

Grupa “3“: Španija 8, BiH 4, Austrija 2, Finska 2.

Grupa “4“: Češka 4, Makedonija 4, Island 4, Ukrajina 4.

Grupa “5“: Njemačka 8, Portugal 5, Slovenija 3, Švajcarska 0.

Grupa “6“: Švedska 8, Crna Gora 4, Slovačka 2, Rusija 2.

Grupa “7“: Francuska 6, Litvanija 6, Norveška 4, Belgija 0.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije