Prce: Moramo ići na pobjedu u oba meča protiv Švicarske

Fena
Prce: Moramo ići na pobjedu u oba meča protiv Švicarske
FOTO: EPA / Nikola Prce
Najbolji rukometaši Bosne i Hercegovine okupili su se večeras u Sarajevu, gdje će se u narednom periodu pripremati za dvomeč protiv selekcije Švicarske u okviru kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2019. godine u Hrvatskoj.

Na početku kvalifikacija BiH je upisala polovičan uspjeh u dvomeču protiv selekcije Estonije, zbog čega se izabranicima selektora Bilala Šumana nameće imperativ pobjede u oba meča protiv selekcije Švicarske.

Jedan od najiskusnijih rukometaša BiH Nikola Prce očekuje težak posao protiv jakog protivnika, za kojeg kaže da nije rukometna velesila, ali je sigurno selekcija koju treba respektovati.

"Samo smo se doveli u situaciju da moramo pobijediti u obje utakmice ili da čekamo rasplete utakmica Estonije i Švicarske, pa da se nadamo boljoj gol razlici. U svakom slučaju morat ćemo ići na pobjedu u oba meča. Oni nisu top ekipa, ali su ekipa u rangu kao i mi. Domaći teren će biti presudan kako za njih, tako i za nas", rekao je Prce u izjavi za Fenu.

Ističe da Švicarci imaju jednog vrhunskog igrača, Andyja Schmida, ali da su i ostali švicarski rukometaši veoma dobri. BiH u ovom dvomeču neće moći računati na pivota Senjamina Burića koji se teško povrijedio, a Prce naglašava da ekipa mora i može i bez njega.

"Protiv takvog tima morat ćemo dati sve od sebe, a sigurno je da će nam nedostajati Burić. Morat ćemo igrati bez njega. Srećom tu su Vranješ i Toromanović, a na tu poziciju pozvan je i Građan. Mislim da su svi pozvani igrači u dobroj formi jer su donedavno igrali utakmice, a sada se moramo dobro spremiti za Švicarce", rekao je Prce.

Za razliku od dvomeč protiv Estonije, u sastavu selekcije BiH protiv Švicaraca naći će se dva nova golmana, Admir Ahmetašević i Emir Tatar, a selektor Bilal Šuman će tokom pripremnog perioda odrediti koji igrači najbolje mogu odgovoriti zahtjevima nadolazećeg dvomeča.

"Gro ekipe je ostao isti, a na pripremama ćemo vidjeti stanje dvadeset igrača, od kojih ćemo izabrati 16 imena da se suprotstave Švicarskoj. Igramo protiv kvalitetnog protivnika i sigurno će biti teško. Fokusirat ćemo se na jaku odbranu, kontre, polukontre i brzi centar, a radit ćemo na poboljšanju pozicione igre",  rekao je Šuman.

Tokom priprema reprezentativci BiH će 5. i 6. januara u Beogradu odigrati prijateljske utakmice sa Saudijskom Arabijom.

Prvi susret između Šivarske i BiH igrat će se 10. januara u St. Gallenu, a revanš  tri dana kasnije u tuzlanskom Mejdanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije