Mirsad Terzić peti put pokušava osvojiti Ligu prvaka sa Veszpremom

Anadolija
Mirsad Terzić peti put pokušava osvojiti Ligu prvaka sa Veszpremom
Twitter / Mirsad Terzić u dresu Veszprema

Deseti po redu Final four Lige prvaka za rukometaše odigrat će se i ove, kao i svih prethodnih godina, u Lanxeess areni u Kelnu. Završni turnir počinje danas polufinalnim duelima između Veszprema i Vive Kielca, u reprizi legendarnog finala iz 2016. godine, i Barcelone i Vardara. Imena četiri učesnika ovosezonskog Final foura jasno daju do znanja da će rukomet dobiti novog evropskog klupskog prvaka, jer je aktuelni osvajač Montpellier ispao još u grupnoj fazi.

Duel mađarskog i poljskog prvaka prvi je na rasporedu u 15.15 sati, a bit će to velika prilika da se Veszprem revanšira Kielcu za nevjerovatan poraz u već spomenutom finalu. Tada je Veszprem imao devet golova prednosti dvadesetak minuta prije kraja, a uspio je na kraju izgubiti pehar poslije izvođenja sedmeraca. 

Među onima koji su igrali to finale bili su Momir Ilić i Lazslo Nagy najavili su da će se u Kelnu oprostiti ne samo od Veszprema, nego i od aktivnog bavljenja rukometom. Dakle, za njih Final four ima ogroman značaj. 

“Ovdje sam već osmi put i svaki put to je bio poseban doživljaj. Imao sam sreću da dva puta osvojim pehar i naravno nadam se da će moja zadnja utakmica biti krunisana još jednim trofejom“, kazao je Ilić za internet stranicu Evropske rukometne federacije (EHF).

Ilić je u dva navrata osvajao Ligu prvaka sa Kielom, a bh. reprezentativac Mirsad Terzić će peti put pokušati to uraditi sa Veszpremom. Iskusni lijevi bek i kapiten BiH do sada nije imao sreće da podigne pehar namijenjen prvaku Evrope, ali se nada da će slavni mađarski klub konačno ispuniti i taj neostvareni cilj. 

Iako je Veszprem na kladionicama blagi favorit ne smije zanemariti kvalitet Vive Kielca, a posebno činjenica da ih s klupe vodi proslavljeni bivši rukometaš i danas sjajni trener Talant Dujshebaev. Među onima koji se smatraju predvodnicima Kielca je jedan od njegovih sinova Alex, a treba istači da i drugi Damiel nosi dres poljskog kluba. 

“Naravno, želimo da pobijedimo zajedno. To bi ovaj vikend učinilo još posebnijim, a porodična zabava nakon toga definitivno bi bila nezaboravna“, kazao je Alex Dujshebaev, trenutno drugi strijelac Lige prvaka sa 88 golova. 

Skopski Vardar stigao je po treći put zaredom na Final four Lige prvaka i ponovo je autsajder. Tako je bilo i prije dvije godine, kada je otišao do samog kraja i osvojio prvi trofej prvaka Evrope u historiji kluba. 

“Ove godine smo došli bez pritiska u Keln. Prošle godine, kada smo došli kao pobjednici imali smo veći teret na ramenima i veći pritisak. Tako da ove godine zaista uživam i sretan sam što ću igrati još jedan Final four“, rekao je Ivan Karačić, hrvatski reprezentativac i srednji bek Vardara. 

Xavi Pascual, trener Barcelone nije želio da prizna da je njegov tim ne samo favorit u polufinalu protiv Vardara, nego i cijelog turnira. 

“Kada dođete ovdje pripadate društvu u kojem su četiri najbolje ekipe na svijetu, što je sjajan osjećaj. Kada dođete u Kelnu više nema favorita“, istakao je Pascual. 

Zanimljivo sva četiri učesnika ovosezonskog Final foura igrala su u istoj grupi prve faze takmičenja. Poredak u grupi “A“ izgledao je ovako: Barcelona, Veszprem, Vardar, Vive Kielce, a da li će takav biti i nakon završnog turnira saznat ćemo 1. i 2. juna u Kelnu.

Raspored završnog turnira

Subota: polufinala: Veszprem – Vive Kielce 15.15 sati, Barcelona – Vardar.

Nedjelja: utakmica za treće mjesto u 15.15 sati, finale u 18 sati. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije