Kasim Kamenica: Kvalitetan rukomet i veličanstveni spektakli na SP-u

Fena
Kasim Kamenica: Kvalitetan rukomet i veličanstveni spektakli na SP-u
FOTO: Fena / Kasim Kamenica
Na 26. svjetskom rukometnom prvenstvu u Danskoj i Njemačkoj, nakon slobodnog dana, danas počinje drugi krug takmičenja.Po tri najbolje ekipe iz četiri grupe nastavljaju takmičenje i borbu za medalje u dvije novoformirane grupe.

Reprezentacije Hrvatske, Danske i Švedske prvi krug SP završile su s maksimalnim učinkom. U Prvoj grupi će igrati Francuska, Španija, Njemačka, Island, Brazil i Hrvatska, a u Drugoj grupi Švedska, Danska, Norveška, Egipat, Tunis i Mađarska.

Istaknuti bosanskohercegovački rukometni stručnjak i bivši selektor bh. reprezentacije Kasim Kamenica u izjavi za Fenu naglasio je da ljubitelji ovog sporta imaju priliku da posmatraju kvalitetan rukomet, veličanstvane spektakle, koji se prave u impozantnim ambijentima u arenama u Njemačkoj i Danskoj. 

"Rezultatska očekivanja su manje - više realna. Za širu rukometnu javnost možda je iznenđenje plasman u drugi krug reprezentacija Brazila i Tunisa, koje do sada nisu igrale u toj fazi. Za mene lično ekipa Brazila predstavlja osvježenje na svjetskoj rukometnoj sceni. U duelima sa Srbijom i Rusijom smatrao sam ih favoritima i za mene su oni opravdali očekivanja", kazao je Kamenica.

Iskusni stručnjak smatra da je vidljivo da skandinavske zemlje "pucaju" na visoko.

"Vidimo da su Šveđani vratili Kima Anderssona koji se bio oprostio od reprezentacije. Danci igraju s lakoćom. Niko im do sada nije predstavljao 'tvrd orah' pa da vidimo kao izgledaju kada moraju da stižu rezultat. Ono što je karakteristično za Norvežane je da su bili najefikasnija reprezentacija. To govori u prilog da njeguju takav stil igre, trče najbolje, u pitanju je kolektivno trčanje iz čega proizilazi veliki broj golova. Oni su tom segmentu posvećeni nekoliko godina", kazao je Kamenica. 

Kao najbolju utakmicu u dosadašnjem dijelu prvenstva Kamenica je ocijenio susret između aktualnih svjetskih prvaka Francuza i Nijemaca.

"Taj susret bio je ravan finalu SP-a ili olimpijskih igara. I utakmica Danska - Norveška bila je spektakularna, ali na malo drugačiji način. Veličanstvana je također bila i utakmica Hrvatska - Španija, u kojoj su Hrvati zaista odigrali jednu sjajnu odbranu. Počeli su sa dobrom odbranom 6:0, iz koje su tražili još bolju i našli je sa 5:1, s Duvnjakom naprijed, gdje su napravili velike probleme Špancima. Napravili su im seriju 5:0 i to je otprilike zatvorilo utakmicu. Tu prednost nisu ispustili, imali su potpunu kontrolu rezultat", kazao je Kamanica. 

Po njegovom mišljenju, ono što je karakteristično za Hrvate je da su, poslije EP i debakla koji su doživjeli pred ovo takmičenje bili prilično tihi.

"Prepremali su se u miru, promijenili su jedan dio reprezentacije, očigledno su došli do učinka na golu koji im je godinama izostajao. Sa golmanom Marinom Šegom su pogodili, s obzirom da je on tokom cijele ove sezone imao odličan učinak u Ligi prvaka. To im se posrećilo, s obzirom da Šego dugo godina nije bio u reprezentaciji, nije imao ulogu kao što je ima na ovom SP-u", kazao je Kamenica.   

Za plasman u polufinale, po njegovom mišljenju, konkuriše pet reprezentacija. 

"Iz Druge grupe su to ekipe Danske i Švedske, koje su prenijele maksimalan broj bodova. U Prvoj grupi će se odlučivati između Francuske, Njemačke i Hrvatske. To je nekih pet kandidata za veliku četvorku. Mislim da Španija s ovim bodovnim saldom ne može konkurisati za polufinale - zaključio je Kamenica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije