Bravo, majstori: Rukometni Zmajevi na krilima Prce i Burića slavili u Finskoj

Radiosarajevo.ba
Bravo, majstori: Rukometni Zmajevi na krilima Prce i Burića slavili u Finskoj
Arhiv / Nikola Prce

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je gostovala u trećem kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo kod reprezentacije Finske. Slavili smo rezultatom 30:26. 

Odlično je utakmicu otvorio Benjamin Burić. Prvi napad Finske odbranio je golman našeg tima, a onda je kapiten Nikola Prce pogodio za vodstvo rukometnih Zmajeva. Finci su uspjeli preokrenuti rezultat u šestoj minuti susreta, a sve do 11. minute reprezentacije su se smijenjivale u vodstvu. Potom smo poveli i prednost više nismo ispustili do kraja prvog poluvremena.

Napravila je naša reprezentacija sredinom prvog poluvremena seriju 4:0 i u 19. minuti susreta imali smo pet golova prednosti. Rezultat u Finskoj bio je 12:7 u tom trenutku, a selektor domaćih morao je zatražiti time-out.

Kratka pauza urodila je plodom za Fince, pa su u 25. minuti serijom 3:0 došli do svega minus dva. Seriju je prekinuo svojim petim golom iz isto toliko pokušaja - Nikola Prce. Ipak Finci su nastavili s boljom igrom u završnici prvog poluvremena i brzo istopili našu prednost. Tri minute prije kraja prvog dijela igre prišli su na svega minus jedan (13:14).

U samoj završnici do izražaja su došla braća Burić. Benjamin je prvo sjajno odbranio udarac domaćih, a na drugoj strani dva gola prednosti našim Zmajevima donio je njegov brat blizanac - Senjamin. Na odmor se otišlo s rezultatom 15:13. Fantastično su u prvom poluvremenu igrali kapiten Nikola Prce koji je bio bez promašaja (6) i najbolji golman Bundeslige - Benjamin Burić (sedam odbrana).

Drugo poluvrijeme počelo je sedmercem za našu reprezentaciju. Loptu je uzeo Nikola Prce i postigao svoj sedmi pogodak iz isto toliko pokušaja na utakmici. Nastavio je Prce odlično igrati i za samo tri minute igre u drugom poluvremenu došli smo do plus četiri (18:14).

Prvim pogotkom za reprezentaciju Dine Hamidovića, najboljeg strijelca Premijer lige BiH došli smo plus pet, a onda je Marko Panić postigao pogodak za šest golova prednosti i donio nam najveće vodstvo na utakmici. Nisu tu stali Zmajevi, nastavili smo u odličnom ritmu i serijom 4:0 došli do vodstva rezultatom 21:14 u sedmoj minuti nastavka.

Probudili su se potom Finci i napravili seriju 3:0, a Bilal Šuman je morao reagovati time-outom. Nije to mnogo urodilo plodom pa su Finci došli do svega minus dva za nešto više od pet minuta igre. Bilo je 22:20 za našu reprezentaciju u 44. minuti utakmice. Seriju je prekinuo Marko Panić i donio tri gola prednosti Zmajevima na polovini igre u drugom poluvremenu.

Preuzeo je potom odgovornost Marko Panić i još jednom vratio tri gola prednosti našoj reprezentaciji, a sa odličnim odbranama nastavio je i Burić pa je deset minuta prije kraja utakmice bilo plus tri za Zmajeve (25:22). 

Napravili su Finci seriju 2:0 i došli na samo minus jedan tačno osam minuta prije kraja utakmice. Još jednom je potom odgovornost preuzeo Marko Panić i šestim golom na utakmici vratio dva gola prednosti (26:24). U narednom napadu Burić je na visini zadatka, a Nikola Prce sa svojoim desetim golom šest minuta prije kraja donosi plus tri Zmajevima. 

Nakon pogotka Finaca odlično je na drugoj strani reagovao Muhamed Toromanović, a nakon gola našeg pivota odlično je odbranio kontru Finske Benjamin Burić i tri minute prije kraja zadržali smo tri gola prednosti. Slavili smo rezultatom 30:26.

Odlično su igrali Nikola Prce (10 golova) i Marko Panić (7), dok je fantastični Benjamin Burić skupio 14 odbrana. 

1. kolo:
Češka – Finska 31:27
Bjelorusija – BiH 29:30
2. kolo:
BiH – Češka 20:25
Finska – Bjelorusija 20:27
3. kolo:
Češka – Bjelorusija 30:31
Finska – BiH 26:30

Tabela:
1. Češka                                   3  2  0  1   86:78   4
2. Bjelorusija                         3  2  0  1   87:80  4
3. Bosna i Hercegovina   3  2  0  1  80:80  4
4. Finska                                   3  0  0  3  73:88  0

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije