EHF odbio i žalbu BiH: Švicarska definitivno ide u baraž za Svjetsko prvenstvo

Radiosarajevo.ba
EHF odbio i žalbu BiH: Švicarska definitivno ide u baraž za Svjetsko prvenstvo
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je i zvanično ostala bez baraža za Svjetsko prvenstvo, nakon što je Europska rukometna federacija (EHF) odbila i posljednju žalbu RS BiH u "slučaju Nuić".

Navedeno je kako na snazi ostaje zadnja odluka EHF-a, prema kojoj se utakmica između Bosne i Hercegovine i Švicarske registrira rezultatom 0:10 u korist gostiju, čime se Švicarska plasirala u baraž.

"S ovom odlukom Švicarska će dobiti dva poena i kvalificirat će se u narednu rundu kvalifikacija, dok će BiH biti oduzeta dva boda. Prema zvaničnom žrijebu, Švicarska će igrati protiv Norveške u baražu, a odigravanje utakmica predviđeno je u nekom od termina između 8. i 14. juna. Pobjednik će se direktno kvalificirati na Svjetsko prvenstvo 2019. godine, koje će biti odigrano u Danskoj i Njemačkoj", istaknuto je ranije na zvaničnoj web prezentaciji EHF-a.

Podsjećamo, rukometaši BiH slavili su protiv Švicarske u Tuzli rezultatom 21:15, te na taj način na terenu izborili prolazak u baraž za Svjetsko prvenstvo, gdje su trebali zaigrati protiv selekcije Norveške. Ipak, zbog "slučaja Nuić" i žalbe Rukometnog saveza Švicarske, rukometaši Švicarske izvojevali su pobjedu za "zelenim stolom" te će oni zaigrati u baražu.

Riječ je o slučaju Tomislava Nuića, koji je igrao sedam minuta i postigao jedan pogodak, a koji se nije nalazio na spisku igrača za utakmicu BiH - Švicarska u Tuzli, što je u suprotnosti sa pravilima EHF-a. Nuić je tokom susreta zaradio crveni karton zbog ove tehničke greške, a saga u vezi s njegovim slučajem i diskvalificiranjem rukometne selekcije BiH iz baraža trajala je nekoliko sedmica.

Na kraju, EHF je odlučio u korist Švicarske, te su zvaničnici ove Federacije istaknuli kako takvu odluku opravdavaju činjenicom da je zvaničnik iz BiH, prilikom potpisivanja izvještaja, potvrdio njegovu tačnost, zbog čega je "savez odgovoran za igranje Nuića".

Rukometni savez BiH na kraju je uložio žalbu, ali ona je odbijena i ozvaničen je kraj "slučaja Nuić".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije