Dva mjeseca do baraža za SP u rukometu: Bh. reprezentacija imat će veliku podršku u Švedskoj

Radiosarajevo.ba
Dva mjeseca do baraža za SP u rukometu: Bh. reprezentacija imat će veliku podršku u Švedskoj

Rukometna reprezentacija BiH okupila se u punom sastavu u Mostaru kako bi počela pripreme za utakmice baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo 2017. godine u Francuskoj. Rival bh. rukometaša u junskom dvomeču bit će Švedska, javlja Anadolu Agency. 

Dragan Marković, selektor reprezentacije BiH, kazao je da je Mostar idealno mjesto za pripreme uoči predstojećih važnih utakmica. 

"Drago mi je da možemo uz ovako lijepo vrijeme da uživamo u treninzima i pripremama u Mostaru", kazao je Marković navodeći kako svi pozvani igrači vrijedno rade za ostvarivanje cilja, a to je drugi uzastopni plasman na Svjetsko prvenstvo.

Reprezentativac Ivan Karačić, koji je inače rođeni Mostarac, izrazio je zadovoljstvo što se pripreme održavaju u njegovom rodnom gradu.

"Sve što je potrebno imamo u mom gradu. Ovo je jako bitno okupljanje, jer ćemo u junu učiniti sve da napravimo iznenađenje kao što je to bilo prije dvije godine u baražu protiv Islanda. Očekujem da ćemo ponoviti uspjeh i ponovo se plasirati na Svjetsko prvenstvo", kazao je Karačić.

I selektor Marković je podsjetio na utakmice sa Islandom koje su upisane u povijest bh. rukometa, te naglasio kako je reprezentacija BiH bivala podcijenjena u odnosu na vrhunske svjetske selekcije. Vjeruje da će Šveđani biti oprezni kada je u pitanju reprezentacija BiH. 

"Švedska je reprezentacija koja na pet-šest pozicija ima najbolje igrače svijeta. Ali, imali su i drugi, pa nema razloga da previše razmišljamo o protivniku. Važno je da moji igrači zdravi dočekaju taj baraž, onda ćemo probati taktički da ih iznenadimo."

"Uz podršku navijača i dobru atmosferu sposobni smo to uraditi. Moji igrači izrastaju u sve bolje rukometaše, imamo formiranu ekipu. Trebamo i malo sreće. Do utakmica sa Švedskom ostalo je više od dva mjeseca, znači još je dosta posla pred nama", zaključio je Marković.

Tokom boravka u Mostaru reprezentacija BiH smještena je u Hotelu Bristol, a treniraju dva puta dnevno.

Smajo Karačić, generalni sekretar Rukometnog saveza BiH, naglasio je da je Švedska rukometna federacija krajem marta pustila u prodaju 5.000 ulaznica za prvi susret u Vaxjou 12. juna. 

"Očekujem veliku podršku u Švedskoj jer su većinu karata kupili naši navijači." 

"A u revanšu u Sarajevu 15. juna treba nam puna dvorana jer imamo jaku reprezentaciju koju vrijedi gledati i u koju treba vjerovati", poručio je Karačić navodeći kako je neupitno da će ove utakmice biti prvi spektakl.

Bolja reprezentacija iz dvomeča baraža igrat će na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj od 11. do 29. januara naredne godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije