Bilal Šuman: U finalu Europskog prvenstva očekujem Francusku i Dansku

AA
Bilal Šuman: U finalu Europskog prvenstva očekujem Francusku i Dansku
Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije BiH, s velikom pažnjom prati utakmice Evropskog prvenstva koje se igra u Hrvatskoj i koje je stiglo do završnice.

“Bilo je zaista kvalitetnog rukometa, ali i malo sportske nepravde. Crna Gora je ispala nesretno. Odigrali su jako dobro dvije utakmice, bili su blizu prolaska u drugu fazu, ali takav je sport. Mađarska je, također, ostala bez bodova, a da ih niko nije u potpunosti nadigrao. Za mene je najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela takmičenja pobjeda Češke protiv Danske. Makedonija je odigrala fenomenalno prvi dio prvenstva, ali im je za nešto više u drugoj fazi nedostajalo širine. Zaista su iznenadili u prvoj fazi. Ipak su igrali s reprezentacijama Njemačke i Slovenije, znači prvom s prošlog Evropskog prvenstva i trećom sa zadnjeg Svjetskog prvenstva. Odradili su odlično taj dio posla, a onda im se povrijedio Kiril Lazarov, što je dovelo do velikog pada“, priča Šuman za Anadolu Agency (AA) i nastavlja:

“Tu je i Hrvatska koja je imala velikih problema s Bjelorusijom. Visili su na ivici da još tada izgube sve šanse za plasman u polufinale, bila je to jako teška utakmica za njih. Dobili su u zadnjoj minuti, ali se kasnije protiv Francuske pokazalo da ne mogu u polufinale. Francuzi su igrali kao da su u sred Pariza, a ne Zagreba. Daleko su najstabilniji od svih reprezentacija i posjeduju gotovo nevjerovatan kvalitet na svim pozicijama. Danska je imala taj pad protiv Češke, što je pokazalo da je Evropsko prvenstvo jako teško takmičenje. Dođe ti jedan loš dan i može sve dobro što si uradio da padne u vodu.“

Uz Makedonce za Šumana su najveće iznenađenje Česi, posebno zbog stila rukometa koji gaje. Naime, Češka igra izuzetno čvrstu odbranu i dosta sporije u napadu od ostalih evropskih reprezentacija.

“Zaista su iznenađenje. Kada pogledaš ostale reprezentacije svi gaje brz rukomet, možda i zbog profila igrača, koji žele da igraju brzo s mnogo tračanja. Za Čehe je ovo ogroman uspjeh, jer ih na posljednjem Evropskom prvenstvu nije ni bilo. Onda dođu u Hrvatsku i naprave ovo što naprave, uđu među šest u Evropi“, naglašava Šuman.

Prema mišljenu selektora bh. tima, Slovenci, bez obzira što nisu u samoj završnici, predvođeni Veselinom Vujovićem rade sjajan posao za budućnost.

“Slovenija radi veoma dobar posao. Imaju mladu ekipu, koja godinama može biti na okupu. Napravili su sjajnu bazu. Naprimjer, Makedonija trenutno ima rezultat, ali kada im se oprosti Lazarov biće im veoma teško. Mislim da će doći do pada, jer su bez njega sasvim druga ekipa“, mišljenja je Šuman.

U polufinalnim duelima u petak uvečer sastaju se Francuska i Španija, odnosno u skandinavskom derbiju Danska i Švedska. Šuman u finalu vidi Francuze i Dance.

“Kako stvari izgledaju, nakon prve dvije faze takmičenja Francuska je apsolutni favorit protiv Španije i vidim ih u finalu. U drugom finalu i zbog simpatija, ali i objektivno, dajem prednost Danskoj. Istina biće to jako teška utakmica, jer postoji tu i veliki rivalitet među njima. Do sada su odigrali preko sto međusobnih utakmica i sigurno će i jedni i drugi dati sve od sebe da slave. Sigurno će biti jako teško Dancima, jer Šveđani igraju izuzetno jaku odbranu, mogu trčati, imaju odlična krila i golmane. Biće to utakmica u kojoj će se moći vidjeti sve ljepote rukometa, mislim da će presuditi odbrana i golmani“, kaže Šuman.

Selektor bh. rukometaša planira otputovati u Zagreb kako bi pratio borbu za medalje na Evropskom prvenstvu, ali i da bi u subotu prisustvovao žrijebu parova baraža za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Njemačkoj i Danskoj.

Bez dileme u baražu BiH čeka jak rival

Šuman trenutno ne želi ni razmišljati o odluci Evropske rukometne federacije (EHF) u slučaju Tomislava Nuića, koji je u kvalifikacijama za SP protiv Švajcarske igrao, a nije ga bilo u zapisniku. Zbog toga bh. tim još uvijek nije zvanično učesnik baraža, ali Šuman vjeruje u pozitivan rasplet, jer se radi o grešci delegata utakmice.

“Realno gledano, koga god da izvučemo to će biti izuzetno jak rival, jer su u Hrvatskoj svi pokazali da mogu igrati na visokom nivou. Međutim, kada smo već došli do ovdje zašto ne bi pokušali da odemo i na Svjetsko prvenstvo? Ovo što radimo mi, a to je baza naše igre u čvrstoj odbrani, pokazalo se i na Evropskom prvenstvu kao glavni adut većine reprezentacija. Mislim da smo u tom segmentu jako puno napredovali, a onda će doći i laki golovi iz kontre i polukontre. Kada pogledamo sve faze naše igre dosta smo napredovali, ostalo nam je još da riješimo nedostatke u pozicionom napadu, jer tu ima prostora za poboljšanje“, zaključio je Šuman.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije