BiH protiv Bjelorusije danas otvara kvalifikacije za Euro: Selektor Šuman optimista

Fena
BiH protiv Bjelorusije danas otvara kvalifikacije za Euro: Selektor Šuman optimista
Foto: Fena / S konferencije za medije u Tuzli

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas u  Minsku (17 sati) protiv selekcije Bjelorusije otvara kvalifikacije za nastup na 14. Europskom prvenstvu, koje će 2020. godine zajedno organizirati Švedska, Norveška i Austrija

Šuman: Bjelorusija i Češka su malo ispred nas, ali nisu mnogo bolji

Pored BiH i Bjelorusije, u okviru Pete kvalifikacione grupe još će igrati selekcije Finske te Češke koju bh. rukometaši u 27. oktobra dočekuju u tuzlanskom Mejdanu. U prvom susretu u grupi Češka je sinoć u Plzenju pobijedila Finsku sa 31:27 (15:12).  

Selektor Bilal Šuman pred put za Minsk je izjavio da Bjelorusija i Češka nisu atraktivne, ali jesu jake i opasne reprezentacije. 

"Protiv fizički snažne Bjelorusije pokušaćemo ostvariti  povoljan rezultat koji nam daje nadu za plasman na evropsko prvenstvo. Bjelorusi su jaki na pozicijama bekova, imaju dosta šutera. Smatram da  smo našli bazu u odbrani koja iz utakmice u utakmicu igra dobro. U napadu želimo da brzom tranzicijom kontre i polukontre postižemo lagane golove i igramo s mnogo discipline", kazao je Šuman. 

Rukometaši Bosne i Hercegovine trenirali su jučer u Minsku. Ono što posebno može da ohrabri selektora Šumana jeste da je trenirao i Mirsad Terzić koji će biti spreman za utakmicu. U taboru reprezentacije vlada optimizam i svi vjeruju u pozitivan rezultat.

Nakon odigana dva kola kvalifikacije se nastavljaju u aprilu naredne godine kada BiH igra dvomeč s Finskom. Posljednja dva susreta kvalifikacija, u kojim BiH dočekuje Bjelorusiju i gostuje u Češkoj, igrat će se sredinom juna.

Na EP-u prvi put će učestvovati 24 reprezentacije. U kvalifikacijama učestvuju 32 reprezentacije podijeljene u osam grupa. Po dvije najbolje selekcije iz svake grupe te četiri najbolje trećeplasirane izborit će nastup na EP-u. 

Direktno učešće na EP-u 2020. osigurali su domaćini Švedska, Austrija i Norveška te aktualni europski prvak Španija.

Raspored utakmica kvalifikacija  u Petoj grupi:

24. oktobra:
Češka - Finska 31:27 
25. oktobra:
Bjelorusija - Bosna i Hercegovina
27. oktobra:
Finska - Bjelorusija 
Bosna i Hercegovina - Češka
10.-11. aprila 2019:
Finska - Bosna i Hercegovina 
Češka - Bjelorusija 
13. aprila 2019:
Bosna i Hercegovina - Finska 
Bjelorusija - Češka
12.-13. juna 2019:
Finska - Češka 
Bosna i Hercegovina - Bjelorusija 
15.-16. juna:
Češka - Bosna i Hercegovina
Bjelorusija - Finska

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije