Važnost testiranja djece u kineziološkim segmentima

Promotivni tekst
Važnost testiranja djece u kineziološkim segmentima
Foto: Promo / Liga je zamišljena kao detektivni proces, koji ima za cilj da pronađe kineziološke kvalitete

Quickie dječija atletska liga je jedinstveni projekat namjenjen svoj djeci željnoj igre, druženja i takmičenja, bez obzira na predhodno sportsko iskustvo ili sport kojim se bave.

Liga je zamišljena kao detektivni proces, koji ima za cilj da pronađe kineziološke kvalitete i eventualne problem kod djece učesnika i tako iste usmjerimo u pravcu iskorištavanja tih potencijala ili korekciji eventualnih problema.

Liga se sastoji od takmičarskog segmenta i to od deset modifikovanih atletskih disciplina i završnog testiranja u polju motoričkih sposobnosti, morfoloških karakteristika i ortopedskih pregleda. Upravo ovakav način testiranja djece kroz takmičenje i terensko testiranje omogućauje nam svestrano i objektivno vrijednovanje kinezioloških potencijala ili eventualne anomalije.

Posebna i neprocijenjljiva vrijednost Lige je što u procesu testiranja imamo doktora ortopedije koji sa ortopedskim pregledom doprinosi da se što ranije detektuju mogući deformiteti i problemi u rastu i razvoju, koji ne samo da bi onemogućili razvoj sportskog potencijala, već bi mogli i prestavljati problem u obavljanju svakonevnih životnih funkcija.

Svim ovim procesima, takmičarskog sektora u svih deset atletskih disciplina i testiranjem u latentnim motoričkim morfološkim i ortopedskim varijablama, čine jedinstvenu bateriju testova sa velikim brojem podataka, koja nam omogućava formiranje egzaktnog i naučno zasnovanog mišljenja o ukupnom kineziološkom statusu svakog učesnika Lige.

Vrlo je bitno da svako dijete prodje svih 5 kola takmičarskog dijela, finalni poligon i testiranje, jer samo redovan dolazak će nam omogućiti vrjednovanje svih parametara u bateriji testova. Samo ovako ozbiljan pristup i sistem ocjenjivanja će smanjiti mogućnost pogrešaka u ocjenjivanju ukupnog kineziološkog statusa kod svakog djeteta.

Redovna i pravromena testiranja nam ne omogućavaju samo otkrivanje talenta , već predstavlja temelj za pravoremeno planiranje, programiranje i kontrolu trenažnog procesa. Da bi talentovano dijete uspjelo da doživi puni sportski potencijal i održava ga što duži vremenski period na najvišem mogućem nivou, potrebno je da što ranije detektuje dobre i loše strane kineziološkog potencijala na osnovu kojih se postvaljaju trenažni ciljevi i zadaci. Svjesni ove važnosti, dobivene podatke, davat ćemo drugim atletskim klubova i klubovima ostalih sportova iz kojih djeca budu dolazila, da na osnovu istih mogu programirati budući rad.

Ukoliko su Vaši odgovori pozitivni na sljedećih šest pitanja:

- ako se Vaše dijete bavi nekim sportom i želite da steknete uvid u svoje trenutno kondicijsko stanje,
- ako želite da saznate je li Vaše dijete bolje od ostalih vršnjaka u bar jednoj od disciplina,
ako želite da saznate koliko Vaše dijete može brzo trčati, koliko daleko može skočiti, koliko daleko može dobaciti,
- ako želite saznate više o tijelu i njegovom rastu i razvoju svog deteta,
- ako želite na vrijeme da Vaše dijete otkrijete svoj talenat ili eventualni kineziološki problem,
- ako se Vaše dijete ne bavite sportom a u procesu ste odabira istog,
- ako želite da se Vaše dijete zabavi i druži u prirodnom okruženju sportsko rekreativnog centra Safet Zajko onda je Quckie dječija atletska liga mjesto za Vaše dijete.

Više o Ligi pročitajte OVDJE.

Prijavite svoje dijete što prije, nek se testira i nek na vrijeme otrkrijte svoj talenat ili neki kineziološki promlem i tako na vrijeme krene iskorištavati potencijal ili rješavanje problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije