De Lima, žrtva jedne od najvećih nepravdi u povijesti Olimpijade

Radiosarajevo.ba
De Lima, žrtva jedne od najvećih nepravdi u povijesti Olimpijade
EPA / Vanderlei Cordeiro de Lima
Vanderlei Cordeiro de Lima (47) trkač na duge staze i žrtva jedne od najvećih nepravdi u povijesti Olimpijskih Igara, simbolički je otvorio one u Rio de Janeiru.

De Lima (47) bio je posljednjih od 12 hiljada nositelja olimpijske baklje i onaj koji je nakon što je plamen prešao 20 hiljada kilometara i posjetio 300 brazilskih gradova, njime zapalio vatru na Maracani.

Pobjednik tokijskog i hamburškog maratona, te dvostruki osvajač zlata na Panameričkim Igrama, heroj brazilskog i svjetskog sporta postao je sjajnim držanjem prilikom i nakon napada zbog kojeg je ostao bez olimpijskog zlata u maratonu na Igrama 2004. u Ateni, tako je dobio barem djelomičnu satisfakciju za veliku nepravdu koju je doživio prije 12 godina.

Tada je de Limu, dok je na 35. kilometru vodio u maratonskoj utrci s 30-ak sekundi prednosti pred pratnjom, napao Cornelius Horan, zvani Rasplesani svećenik, "raspopljeni" irski katolički klerik i to tako da ga je prvo zaustavio, a zatim obuhvatio rukama.

Gledatelj Polyvios Kossivas pomogao je de Limi da se izvuče iz Horanovog zagrljaja i vrati utrci, ali je Brazilac ostao bez zlata koje je praktički imao, jer mu se za vrijeme zaustavljanja zbog napada, ali i šoka kojeg je doživio, zbog čega mu je pala koncentracija, prednost pred pratiteljima prepolovila, pa su ga na 38. kilometru prestigli italijan Stefano Baldini i Mebrahtom Keflezighi iz SAD-a. De Lima je na kraju osvojio bronzu s vremenom 2:12.11.

Egzibicionist, ustvari medijske pažnje bolesno željni idiot koji mu je uzeo zlato, "objasnio" je kako je to, kao i utrčavanje na stazu u Silverstoneu godinu dana ranije tokom utrke Formule 1, napravio kako bi upozorio da se bliži kraj svijeta, poše Index.

Brazilski olimpijski odbor odmah po završetku utrke zatražio je da se de Limi dodijeli zlatna medalja zbog toga što je nelegalno onemogućen u njenom osvajanju, ali je Međunarodni olimpiski odbor zahtjev odbio.

Utješnu nagradu de Lima je dobio na zatvaranju Igara u Ateni, kada mu je dodijeljena medalja Pierrea de Coubertina za fair play zbog sportskog držanja tokom i nakon incidenta u kojem je napadnut, jer teško oštećeni Lima u ciljnu ravninu ušao je plešući pobjednički ples.

I inače omiljen zbog skromnosti, de Lima je nakon napada u Ateni postao brazilski nacionalni heroj, a 2004. izabran je za brazilskog sportaša godine i to presedanom, glasanjem građana putem interneta, a ne odlukom žirija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije