Tražio da se brani sa slobode: Sud u Kolnu donio odluku o zahtjevu Adnana Ćatića

J. M.
Tražio da se brani sa slobode: Sud u Kolnu donio odluku o zahtjevu Adnana Ćatića

Iako je Okružni sud u Kolnu izdao odluku o puštanju na slobodu uz plaćanje kaucije, bivši svjetski bokserski prvak Adnan Ćatić, alias Felix Sturm i dalje ostaje u pritvoru!

Naime, javni tužilac je podnio direktnu žalbu pa njemački bokser bh. porijekla ostaje iza rešetaka zbog optužbe za utaju poreza.

To nije sve: Nakon što je Ćatić u petak uhapšen na sajmu fitnessa FIBO u Kolnu, Viši regionalni sud u Kolnu otvorio je slučaj protiv njega i zbog zloupotrebe dopinga te napada. 

Ćatić je navodno bio dopingovan zabranjenim stanozololom 20. februara 2016. godine u borbi za titulu svjetskog prvaka protiv Rusa Fedora Čudinova. Pokretanje procesa po ovom slučaju najavio je u srijedu Viši regionalni sud u Kolnu, ali nije jasno kada će početi eventualno suđenje.

Podsjetimo, Ćatić se optužuje da je dio prihoda od svojih borbi prebacio u Švicarsku kako bi izbjegao plaćanje poreza.

Ćatićev Sturm Box Promotion GmbH je surađivao sa sportskom marketinškom agencijom UFA Sports i TV stanicom Sat-1, a postojala su tri izvora prihoda - ulaznice, TV prava i sponzorstva.

U novinskim člancima je objavljeno da je u svakom Ćatićevom meču ostvaren prihod koji se kreće između 1,8 i 2 miliona eura, iako se spominju i cifre od 3,5 miliona eura zarade po borbi.

Optužnica se temelji na tome da je dio prihoda od borbi preuzeo korporativni i finansijski konsultant Hans Peter Moser i prenio u švicarski Neuhausen. Razlog: U Švicarskoj je novac oporezivan s 15 posto, dok bi u Njemačkoj platili 45-47 odsto. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije