Tijana Bošković dobila diplomatski pasoš, Damir Džumhur ga nema

F. Z.
Tijana Bošković dobila diplomatski pasoš, Damir Džumhur ga nema
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ima diskreciono pravo da dodijeli diplomatske pasoše, a ovo priznanje ove godine dobili su, između ostalog i sportisti Miralem Pjanić i Tijana Bošković.

One slabije upućene vjerovatno zanima ko je Tijana Bošković? Sportašica rođena na Dan žena 1997. godine u dragulju Hercegovine, Trebinju. Tu je i počela karijeru, igrala u Ženskoj odbojkaškoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine za ŽOK Hercegovac iz Bileće.  Trenutno nosi dres ženske odbojkaške reprezentacije - ali ne države  u kojoj je rođena već Srbije.

Ne može se Tijani uopće zamjeriti što nosi dres naših susjeda. Naša ženska odbojkaška reprezentacija dugo nije ni postojala, a Tijana je slijedila svoje snove i sasvim opravdano prihvatila poziv Srbije. Osvojila je srebro u Rio de Janeiru, zlato na Evropskom prvenstvu u Azerbajdžanu i Gruziji, te srebro na Svjetskom prvenstvu u Japanu 2015. godine.

Ovo nije tekst o Tijani. 

Neopravdano zvuči podatak da je Bošković od ministra Crnadka dobila diplomatski pasoš. Najveća benificija posjedovanja diplomatskog pasoša je da nosiocu istog omogući lakše putovanje širom svijeta.

Za usporedbu, recimo da tu privilegiju nema, na primjer, Damir Džumhur, najbolji bosanskohercegovački teniser. 

Damir Džumhur je sportista iz Bosne i Hercegovine koji je uz Edina Džeku sasvim sigurno u ovom trenutku najbolji ambasador naše zemlje i proglašen je najboljim sportistom Bosne i Hercegovine u 2017. godini.

Damir Džumhur je prošle godine redom nastupao u Kini, Australiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Sjedinjenim Američkim Državama, Bosni i Hercegovini, Monacu, Mađarskoj, Turskoj, Italiji, Francuskoj, Portugalu, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Meksiku, Dominikanskoj Republici, Sjedinjenim Američkim Držvama, Rusiji, Kini, Rusiji i Austriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije