Tara Bohatjuk: Tiha djevojčica, a u ringu prava ratnica koja ne zna za poraz

Jasmina Ćebo
Tara Bohatjuk: Tiha djevojčica, a u ringu prava ratnica koja ne zna za poraz
FOTO: Radiosarajevo.ba / Tara Bohatjuk
Četrnaestogodišnja Tara Bohatjuk je najmlađa članica kickboksing kluba Panter iz Sarajeva i reprezentacije Bosne i Hercegovine u konkurenciji mlađih juniorki do 16 godina, a već se zakitila s više od 30 zlatnih medalja.

Najdraže priznanje koje je osvojila u ovoj godini, kako priča na početku razgovora za Radiosarajevo.ba, zlatna je medalja koju je osvojila u Mađarskoj.

"Najdraže su mi medalje i pobjede koje osvojim izvan BiH. Pored toga moram spomenuti i Balkansko prvenstvo na kojem sam imala jaku protivnicu, a koja je bila svjetska prvakinja 2016. godine. Posebna čast mi je bila boriti se s njom, jer volim jače protivnice koje su mi veliki izazov, a samim tim i sebe ojačavam. Inače, radila sam za stariju konkurenciju. Po uzrastu sam na granici starijih kadetkinja i mlađih juniorki", ističe Bohatjuk.

Na pitanje koga najviše cijeni u svom sportu, bez razmišljanja je rekla da je to njen trener, Redžep Halilović, jer smatra da je upravo on zaslužan za svaku njenu pobjedu i nagradu .

"Veliki doprinos u mom uspjehu definitivno je bio moj trener. Slušala sam njegove savjete, govorio mi je šta trebam te kako raditi i, uspijevala sam svaki put doći do pobjede, jer sam davala sve od sebe“, iskrena je Tara.

Redžepa Halilovića smo ovom prilikom pitali kada ovu mladu i uspješnu kickbokserku možemo očekivati na velikoj sceni:

"Polovinom septembra ove godine će nastupati na Svjetskom prvenstvu na kojem ćemo, nadam se kao i do sada, napraviti veliki uspjeh. Rano je još uvijek pričati o profi kickboksu, jer je Tara zagazila u amaterski kickboksing na kojem je ostvarila sve ono što smo i planirali", navodi Halilović.

Tara Bohatjuk - undefinedTara Bohatjuk s trenerom Redžepom Halilovićem (FOTO: Radiosarajevo.ba)

Na pitanje o razlici između muškaraca i žena u ringu, mlada ratnica samo kratko odgovara: "Mislim da žene trebaju biti ravnopravne s muškarcima.“

Kada je finansijska podrška u pitanju, Ministarstvo kulture i sporta KS-a ih, prema riječima Halilovića, prate od samog početka i upoznati su sa svim njihovim dosadašnjim rezultatima i uspjesima.

"Mi svake godine napravimo neki rezultat. Tu je i Merima Bašić koja je u seniorskoj konkurenciji napravila jako dobrih rezultata i još neki takmičari od ranije. Dakle, uvijek smo imali nekog šampiona koji nas je održavao na svjetskom nivou. Kada su u pitanju druge institucije, Općina Centar nam je pomogla prije četiri godine da odemo na Svjetsko prvenstvo u Dablinu“, ističe Halilović .

No, vratimo se našoj hrabroj djevojčici koja nam dalje govori kako svojim najvećim kvalitetom smatra svoj talenat i srčanost koju posjeduje.

"Znam da imam talenat za ovaj sport koji neizmjerno volim, što se može primijetiti kada sam u ringu... jer, kada počne borba za mene više ništa ne postoji“, s ljubavlju priča ona.

Zanimljivo je i to da sebe izvan ringa opisuje kao tihu i miroljubivu djevojčicu, za razliku od ringa u kojem je prava ratnica.

Trener Halilović govori i to da je ona  još uvijek učenica koja je ove godine završila deveti razred. "Tara je jedno dijete koje upija apsolutno sve i jako je poslušna. Kada je došla na prvi trening 2013. godine, počela je poskakivati i odmah sam primijetio da će ona na treninzima i kasnijim nastupima biti jedna uspješna takmičarka“, prisjetio se Redžep Halilović, te dodaje:

"Imao sam dosta šampiona, ali moram priznati da sam s Tarom do sada najzadovoljniji. Ona je već petu godinu sa mnom i pobijedili smo na svim prvenstvima. To je dijete od 14 godina koje ima više od 60 mečeva i pobijedila je na svim mogućim prvenstvima“, ponosno priča trener Redžep Halilović.

Na kraju razgovora za naš portal, Tara nam otkriva kako joj je najveća želja da osvoji više puta svjetsko prvenstvo, da ljudi čuju i znaju za nju kao uspješnu kickbokserku i sportistkinuju.  Ovoj hrabroj djevojčici i ratnici želimo mnogo sreće i zlatnih medalja, kojih će ne sumnjamo biti mnogo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije