Svjetski prvak u hrvanju stigao u Sarajevo, dijelit će kurbane

Anadolija
Svjetski prvak u hrvanju stigao u Sarajevo, dijelit će kurbane
Turski višestruki svjetski i evropski prvak u hrvanju Riza Kayaalp, koji boravi u Sarajevu, posjetio je danas Mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Kayaalp, osvajač tri medalje na svjetskom, sedam na evropskom prvenstvu i dvije na Olimpijskim igrama, doputovao je u Sarajevo kao volonter turskog Diyaneta (TDV), organizacije koja će tokom bajramskih praznika vršiti podjelu kurbanskog mesa onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Kayaalp je dan prije Kurban-bajrama iskoristio za posjetu Mezarju Kovači u Sarajevu, u okviru koje se pomolio i na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

U pratnji Kayaalpa bio je i Hasan Atli, ataše za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske u Sarajevu.

U razgovoru Kayaalp je istakao kako je posjetio mezar Izetbegovića, iz razloga što se radi o velikom lideru koji je uradio mnogo za svoj narod i nezavisnost svoje države.

On je izrazio i zadovoljstvo jer ima priliku boraviti u Bosni i Hercegovini u sklopu programa turskog Diyaneta, te dodao kako mu je drago sto na ovaj način može biti primjer mladim generacijama.

“Možda se mnogi pitaju zašto nakon osvojenog svjetskg šampionata nisam otišao na ljetovanje. Ipak, ja sam odlučio da budem volonter u okviru ovog programa i jako sam sretan ako ću time kao uspješan sportista biti primjer drugima”, kazao je Kayaalp.

Uspješni hrvač se u sklopu posjete Sarajevu sastao i sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kocom.

U regionu će tokom bajramskih praznika brojne organizacije izvršiti podjelu kurbanskog mesa onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Među njima su i Turski crveni polumjesec i Fondacija Diyanet Turske (TDV) koje će u regiji podijeliti meso od ukupno blizu 20 hiljada kurbana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije