Strijelci streljačkog kluba Sarajevo osvojili tri medalje u Sloveniji

Radiosarajevo.ba
Strijelci streljačkog kluba Sarajevo osvojili tri medalje u Sloveniji
Foto: Streljački klub Sarajevo / Slovenija

Proteklog vikenda u Trzinu u Sloveniji u odličnoj organizaciji SD Trzin održan je 23. Trzin Walther Cup i Skirca Borisa Paternosta. Na ovom takmičenju nastupilo je preko 400 takmičara iz 10 zemalja. Takmičari Streljačkog kluba Sarajeva imali su veoma uspješan nastup osvojivši tri medalje i postavivši dva državna i jedan lični rekord.

Na pobjedničko postolje kao najbolji senior, a nakon uzbudljivog i do samog kraja neizvjesnog finala, popeo se Nedžad Džanković. Osvojio je prvo mjesto sa Novim državnim rekordom u finalnom gađanju od 246,7 krugova.

Juniorka Almedina Arnautović, iako joj je ovo bio tek drugi nastup na međunarodnim takmičenjima, imala je izuzetno uspješan nastup osvojivši
odlično treće mjesto i bronzanu medalju. Da bi se popela na pobjedničko postolje Almedina je u kvalifikacijama postavila svoj lični rekord.  U finalu nastavila je sa odličnim gađanjem te postavila Novi državni rekord u finalnom gađanju od 220,7 krugova.

Drugog dana takmičenja seniori Streljačkog kluba Sarajevo su odličnim gađanjem osvojili prvo mjesto u konkurenciji 13 ekipa. Našu ekipu do pobjede predvodio je naš najiskusniji takmičar Nedžad Fazlija koji je imao 620,4 kruga. U sastavu ekipe nastupili su i Nedžad Džanković koji je imao 612,8 krugova i naš mladi olimpijac sa Olimpijskih igara mladih iz Buenos Airesa 2018. Amar Dizdarević koji je pogodio 611,1 krug.

Tehnički rezultati

U pojedinačnoj konkurenciji najbolji nakon finalnog gađanja bio je član Streljačkog kluba Sarajevo Nedžad Džanković sa pogođenih 246,7 krugova.
Za samo 0,7 krugova iza Džankovića i ukupnim rezultatom od 246,0 krugova na pobjedničko postolje popeo se Armenac Lauer Christian. Treće mjesto i bronzanu medalju osvojio je Slovenac Kandare Erik koji je pogodio 225,2 kruga.

U pojedinačnoj konkurenciji kod juniorki ubjedljivo najbolja je bila Glad Melanie iz Hrvatske koja je pogodila 244,3 kruga. Drugo mjesto osvojila je Slovenka Hrašovec Urška koja je sa 240,4 kruga osvojila srebrenu medalju. Treće mjesto i bronzanu medalju osvojila je naša mlada takmičarka Almedina Arnautović koja je pogodila 220,7 krugova.

Treba napomenuti da se u finalnom gađanju počinje od nule i da se kvalifikacioni rezultat ne prenosi u finale. Finale se gađa na eliminacije, te nakon dvanaestog finalnog hitaca finale napušta prvi takmičar od 8 koliko ih se plasiralo u finale.
Nakon svaka sljedeća dva hitca ispada po jedan finalista dok na kraju ne ostanu tri najbolja takmičara koji se bore za medalje.

U ekipnoj konkurenciji pobijedila je ekipa Steljačkog kluba Sarajevo nakon neizvjesne borbe do samog kraja. Presudne krugove osvojio je naš najuspješniji olimpijac Nedžad Fazlija koji je u zadnje dvije serije od 105,1 i 104,1 kruga
napravio presudnu razliku koja je odnijela pobjedu u korist naše ekipe. Naši takmičari su pogodili 1844,3 kruga i osvojili pobjednički pehar ispred domaćina SD Trzin koji su imali 1841,3 kruga. Treće mjesto osvojila je ekipa SD Štefan Kovač, Turnišče, SLO.

“U veoma jakoj konkurenciji naši mladi takmičari su pokazali da mogu izdržati i boriti se sa pritiskom velikih nastupa. Zadovoljan sam njihovim rezultatima, a posebno na osvojenim medaljama što će im sigurno biti podstrek za dalji rad, nove i još bolje rezultate. Kao njihov trener vjerujem u njih, a najvažnije od svega je da su sebi dokazali da mogu izdržati pritisak, izboriti se sa tremom i na kraju postići rezultat uz nove rekorde. Sve je ovo rezultat dobrog i stručnog rada, te njihovog višegodišnjeg truda i zalaganja na treninzima” rekao nam je Nedžad Fazlija nakon završenog takmičenja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije