Sretno, omladino! Predstavljeni sportisti koji će predstavljati BiH na YOG-u

Fena
Sretno, omladino! Predstavljeni sportisti koji će predstavljati BiH na YOG-u
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predstavljanje mladih olimpijaca u Sarajevu

Na Olimpijskim igrama mladih (YOG), koje će biti održane u Buenos Ariesu (Argentina) od 6. do 18. oktobra, predstavnici Bosne i Hercegovine takmičit će se u atletici, plivanju i streljaštvu, a bh. tim čini 11 članova, od kojih šest sportista, tri trenera, mlada ambasadorica i šef Misije.

Bosnu i Hercegovinu će na toj prestižnoj sportskoj smotri u atletici predstavljati Aleksandra Roljić i Jovan Rošić (disciplina 400 m), u plivanju Emina Pašukan (50, 100, 200 m, prsno), Tina Tadić (200 m, prsno) i Fatih Tahirović (50 m, delfin), a u streljaštvu Amar Dizdarević (zračna puška, 10 m).

S bh. takmičarima u Bueos Aires putuju i njihovi treneri Goran Panić (atletika), Goran Grahovac (plivanje) i Edin Fazlija (streljaštvo), te mlada ambasadorica, proslavljena bh. džudistkinja Aleksandra Samardžić kao i Said Fazlagić, šef Misije i generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji Olimpijskog komiteta BiH (OKBiH) na kojoj je predstavljen bh. tim, te još jednom potcrtana važnost sudjelovanja bh. predstavnika na velikim sportskim takmičenjima, a o čemu su govorili mladi sportisti, kao i čelnici OKBiH Marijan Kvesić i Izet Rađo.

Uz Rađu i Kvesića, članovima bh. sportske ekspedicije pozdrave i izraze podrške uputio je i predsjednik OKBiH Siniša Kisić, koji usljed bolesti nije mogao prisustvovati događaju. Članovi mladog tima iskazali su zahvalnost Olimpijskom komitetu BiH za pruženu priliku, uz očekivanje da će dostojno predstavljati zemlju i pokazati se u najboljem izdanju te ostvariti dobar plasman.

Aleksandra Samardžić, istaknuta bh. džudistkinja koja je na YOG-u prije četiri godine osvojila medalju, kazala je kako će u ulozi mlade ambasadorice biti 'pri ruci' mladim bh. sportistima i maksimalno podržati aktivnosti bh. tima.

Inače, OKBiH je, uz tehnički segment i organizaciju svih planskih aktivnosti, podržao odlazak i nastup mladih bh. sportista s 15.000 američkih dolara koji su osigurani putem projekta stipendija. Treće ljetnje olimpijske igre mladih bit će održane od 6. do 18. oktobra u Buenos Airesu.

Olimpijske igre mladih predstavljaju izuzetan sportski događaj kojim se, pored sportskih takmičenja, promoviraju - jedinstveni kulturni i obrazovani program (CEP), uključujući pet glavnih tema: Olimpizam, Društvena odgovornost, Razvoj vještina, Izražavanje i blagostanje, Zdravi stilovi života.

Ovogodišnje izdanje YOG-a okupit će 3.998 sudionika 206 zemalja, a bit će održano u četiri tematska parka koji se nalaze u različitim delovima Buenos Airesa, u skladu sa pravilima MOK-a. Svojevrstan kuriozitet predstavlja činjenica da će prvi put na ovim igrama sudjelovati jednak broj predstavnika oba spola (po 1.999).

Programom ljetnjih olimpijskih igara mladih obuhvaćena su takmičenja u 37 sportova koji su zastupljeni i na Olimpijskim igrama. Kao i Olimpijske igre, Olimpijske igre mladih održavaju se svake četiri godine. Prve ljetnje olimpijske igre mladih održane su u Singapuru 2010. godine, dok su prve zimske olimpijske igre mladih održane u Austriji 2012. godine. Ceremonija otvaranja ljetnjih olimpijskih igara mladih predviđena je za u subotu, 6. oktobra, a naredni YOG će biti održan u Lausanni 2020. godine (zimsko izdanje).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije