Sretno, Omare: Potpuno je slijep i predstavlja BiH na SP-u u paraatletici

Radiosarajevo.ba
Sretno, Omare: Potpuno je slijep i predstavlja BiH na SP-u u paraatletici
Foto: AA / Omar Bojčić

U četvrtak počinje Juniorsko paraatletsko prvenstvo i trajat će četiri dana 1-4. augusta 2019. u Švicarskoj -  Nottwil. Na istom prvenstvu BiH će imati po prvi put svog učesnika. Bh. paraatletičar Omar Bojčić, sa svojim vodičem Trle Muhamedom, učestvovat će u diciplini 100 metara u kategoriji T11 (potpuno sljepilo).

Bh. delegacija otputovala je u subotu na Svjetsko juniorsko para atletsko prvenstvo, gdje su jučer odradili prvi oficijalni trening, u jednom od najvećih centara u svijetu za paraplegiju “Swiss Paraplegic Centre Nottwil“.

”Nastup našeg sprintera po rasporedu je u petak, a dotad ćemo raditi na brušenju forme i pokušati izvršiti adaptaciju što je više moguće. Drago nam je da smo uspjeli doći na ovo prvenstvo, iz više razloga, a najveći je taj što pišemo historiju bh. paraatletike, što razbijamo stereotip da invalidne osobe u BiH nemaju dobru budućnost, što širimo poznanstva/konekcije s kojima unapređujemo naš rad, i u konačnici što je ovo odskočna daska za našeg Omara jer će ovo uveliko promijeniti njegov život“, istako je trener Elmir Ćerimagić.

U BiH ima veliki broj osoba sa nekom vrstom invaliditeta, među njima je oko 550 osoba sa sljepilom. Svi bi oni trebali biti ravnopravni s drugima.

”Omar Bojčić je pokazatelj da i u invalidnim osobama ima potencijala, zahvaljujući njemu u Nottwilu se vijori naša zastava, a i u budućnosti će se vijoriti na mnogo većim sportskim manifestacijama, s toga ne gurajmo ove osobe na margine, već ih gurajmo u njihovim potencijalima i tako ćemo svi zajedno kao društvo rasti“, navodi Ćerimagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije