Svečani doček na aerodromu za naše Zmajeve: Hvala vam!

Enes Hodžić
Svečani doček na aerodromu za naše Zmajeve: Hvala vam!
Paraolimpijska reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, nakon nastupa na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru, stigla je danas u Sarajevo.

Avion bh. paraolimpijske ekspedicije, kojim su stigli iz Minhena, sletio je na sarajevski aerodrom oko 12:30 sati, gdje su bh. reprezentativce dočekali članovi njihovih porodica i veliki broj navijača, koji već nekoliko godina s ovim sjajnim sportistima slavi razna odličja.

Najtrofejnija bosanskohercegovačka reprezentacija na ovogodišnjem izdanju Paraolimpijskih igara ostvarila je tri pobjede i dva poraza u ukupno pet susreta koje su odigrali. Tokom grupnog dijela takmičenja maksimalnim rezultatima savladali su Ukrajinu i Kinu, dok su u polufinalu bili bolji od reprezentacije Egipta. Reprezentacija Irana, koja je ove godine stigla i do zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru, savladala je bh. odbojkaše dva puta – jednom u grupnom dijelu takmičenja i drugi put u finalu.

Iako su se izabranici selektora Mirze Hrustemovića, u finalu protiv Irana, intenzivno borili da odbrane titulu prvaka, ostvarenu tokom Paraolimpijskih igara 2012. u Velikoj Britaniji, to je bilo izuzetno teško protiv jake selekcije Irana predvođene Mortezom Mehrzadom.

Konačni rezultat glasio je 3:1 u korist Irana (25:21, 21:25, 25:18, 25:15), koji je ovom pobjedom u finalu stigao do šestog zlata na Paraolimpijskim igrama, a bh. odbojkaši okitili su se srebrenim medaljama.

"Da je lako raditi u reprezentaciji, da je lako izgubiti - nije, ali mi smo istrajali u svojim nastojanjima. Nas cilj je bio da se domognemo finala i izuzetno nam je drago sto smo to uspjeli", poručio je selektor Mirza Hrustemović.

Put do finala za ovu reprezentaciju bio je zaista težak, te iako nisu odbranili naslov prvaka, navijači diljem BiH i sami reprezentativci ne mogu nikako biti nezadovoljni ovim  sjajnim rezultatom reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, posebno uz njihovu bogatu historiju uspjeha na Paraolimpijskim igrama, na kojima su uvijek stizali do finala.

"Koristimo priliku da vam se svima zahvalimo na podršci, zahvaljujem se i svima koji su nam pomogli da odemo u Brazil. Možda nismo bili sigurni u našim medijskim nastupima, jer smo znali šta nas čeka u Brazilu, ali smo uspjeli stići do finala. Bilo je teško boriti se s divom iz Irana. Kada smo prelomili set u finalu trebali smo prebaciti u brzinu više, ali nismo to uspjeli nažalost, čini mi se da nismo imali snage", izjavio je kapiten Sabahudin Delalić.

Safet Alibašić je kazao kako su se potajno nadali zlatu.

"Borili smo se, osvojili srebrenu medalju, iako smo se potajno nadali kad smo ušli u finale da ćemo doći do zlata. Nisam još zaboravio i neću nikada treći set zaboraviti, kada sam molio kolege da povedemo, ali nismo smogli snage i nažalost došlo je do poraza. Ipak, pred nama su nove pobjede i mi se idemo spremati za njih", dodao je.

Podsjećanja radi, ova reprezentacija osvojila je dva zlata na Paraolimpijskim igrama u Atini 2004. i Londonu 2012., dok su sa srebrenim medaljama, stizali iz Sydneya 2000. i Pekinga 2008., te ove godine iz Rio de Janeira.

Na današnjoj konferenciji za medije prisustvovao je i kantonalni ministar za kulturu i sport Mirvad Kurić koji je poručio: 

"Naši zlatni momci su za nas uvijek zlatni. Hvala vam!".

Ove godine za bh. reprezentaciju u sjedećoj odbojci nastupali su: Adnan Kešmer, Mirzet Duran, Sabahudin Delalić (kapiten), Armin Šehić, Benis Kadrić, Ismet Godinjak, Adnan Manko, Asim Medić, Nizam Čančar, Dževad Hamzić, Safet Alibašić, Ermin Jusufović, te selektor Mirza Hrustemović, treneri Ejub Mehmedović i Zikret Mahmutović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije