Džumhur i Cerić najbolji sportisti Bosne i Hercegovine u 2017. godini

Radiosarajevo.ba
Džumhur i Cerić najbolji sportisti Bosne i Hercegovine u 2017. godini
U sarajevskom hotelu Holiday večeras je održana dodjela nagrada za najboljeg sportaša i sportašicu Bosne i Hercegovine u izboru Nezavisnih novina i BHRT-a, pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Najbolji sportista Bosne i Hercegovine u 2017. godini je Damir Džumhur. Džumhur je ove sezone ostvario historijski uspjeh. Uspio je ući u TOP 30 na ATP listi, a u 2017. godini osvojio je i dva ATP turnira. Nakon finala u Winston-Salemu, titule je Džumhur osvojio u St. Petersburgu i Moskvi. 

"Ovo je moja najbolja godina u karijeri. Hvala svima koji su bili uz mene čitavu godinu, mojoj porodici, mom timu. Ova nagrada će sigurno biti motiv za više rada i nadam se još bolje rezultate u narednim godinama. Rad i trud će uz pomoć države jednog dana biti nagrađeni i to je ono što želim da poručim svim sportistima iz Bosne i Hercegovine", rekao je Džumhur. 

Najbolja sportistkinja Bosne i Hercegovine u 2017. godini je Larisa Cerić. Cerić je ove sezone osvojila bronzanu medalju na Europskom prvenstvu u judou u Varšavi. Cerić je u Marakešu prošlog mjeseca osvojila srebrenu medalju na Svjetskom prvenstvu u Open kategoriji. Za Cerić je ovo peta nagrada za najbolju sportistkinju Bosne i Hercegovine. 

"Mislim da je ovo peti put da sam najbolja sportistkinja i to je zaista velika čast. Ove godine sam imala mnogo teških takmičenja i borbi, ali sam uspjela da pobijedim u najtežoj borbi, onoj protiv sebe. Ponosna sam na činjenicu da je judo najtrofejniji olimpijski sport u Bosni i Hercegovini i to mi je zaista veliko priznanje i velika čast", rekla je Cerić. 

Najbolja ekipa u 2017. godini je Košarkaški klub Igokea. Igokea je već pet sezona zaredom prvak Bosne i Hercegovine. Ekipa Dragana Bajića u 2017. godini je osvojila svoju šestu titulu prvaka Bosne i Hercegovine, kao i Kup Bosne i Hercegovine. 

Najbolji trener u 2017. godini je judo trener Branislav Crnogorac, koji ove godine slavi 40 godina rada. Crnogorac je bio trener Amelu Mekiću, a još uvijek trenira Larisu Cerić, Aleksandru Samardžić, Haruna Sadikovića...

"Čast mi je i zadovoljstvo da sam dobio ovu prestižnu nagradu. Želio bih se zahvaliti svojim sportistima koji su uložili sebe u ove rezultate, ali i kolegama trenerima bez kojih ne bih uspio. Ova godina je naša godina iz snova. Imali smo hrabrosti da pratimo naše snove i večeras s vama slavimo naše rezultate. Ja jednako tako sanjam da će i naša država Bosna i Hercegovina posvetiti više pažnja sportu i sportistima", rekao je Crnogorac nakon što mu je uručena nagrada.

Najperspektivnija sportistkinja Bosne i Hercegovine je Katarina Kraišnik, dok je Munib Dedović najperspektivniji sportista. Kraišnik je reprezentativka BiH u taekwondou, a na kadetskom prvenstvu Europe u Budimpešti osvojila je zlatnu medalju. Dedović je stigao do bronze na Svjetskom kadetskom prvenstvu.

Nagradu čitala Nezavisnih novina dobio je kajakaš Darko Savić, a reprezentativac Bosne i Hercegovine skupio je 46 posto glasova. 

Nagradu za Fair play dobio je Slaven Musa. Na utakmici njegovog GOŠK-a i bivšeg kluba Viteza dosuđen je jedan nepostojeći aut za ekipu iz Gabele. Musa je odlučio ispraviti nepravdu i priznao je da aut nije trebala dobiti njegova ekipa.

Nagradu za životno djelo dobila je najbolja sportistkinja Bosne i Hercegovine svih vremena i jedna od najboljih košarkašica Europe u historiji, Razija Mujanović. Mujanović je ove godine ušla u FIBA-inu Kuću slavih. Četiri puta bila je prvak Europe, a tri puta najbolja košarkašica Starog kontinenta.

Nagrade za životno djelo dobili su i Mihajlo Vuković, trener generacije tuzlanskog Jedinstva koja je postala prvak Europe u košarci 1989. godine, kao i Milanko Mučibabić velikan judo sporta u Bosni i Hercegovini i višestruki šampion.

Univerzitetskom sportskom društvu Bosna dodijeljena je nagrada za razvoj sporta. Studenti ove godine slave 70 godina postojanja.

Najbolji sportski kolektiv u sportu za invalide je sasvim očekivano reprezentacije Bosne i Hrecegovine u sjedećoj odbojci. U 2017. godini reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je bronzanu medalju na Europskom prvenstvu. Nagradu za najboljeg sportistu u sportu za invalide dobio je Igor Ignjatović reprezentativac Bosne i Hercegovine i član banjalučkog KKI Vrbasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije