SP u Budimpešti: Kako je Azra Avdić postala reprezentativka Perua

Jasmin Mržljak
SP u Budimpešti: Kako je Azra Avdić postala reprezentativka Perua
Kada u nedjelju počne Svjetsko prvenstvo u plivanju u Budimpešti, ljubiteljima ovog sporta u našoj zemlji jedno ime privući će pažnju.

Sigurno će biti nemalo iznenađeni kada, pored troje bh. predstavnika – Amine Kajtaz, Adija Mešetovića i Nikole Bjelajca – u bazenu ugledaju Azru Avdić, reprezentativku Perua!?

Ko je Azra Avdić i otkud u reprezentaciji Perua, zemlje u zapadnom dijelu Južne Amerike? Priča je počela prije skoro tri decenije kada se put Sjedinjenih Američkih Država otisnuo Sarajlija Ismet Avdić, boljim poznavaocima košarke poznat kao član zlatne generacije ilidžanskog Igmana s kraja '70-ih godina prošlog stoljeća.

Avdić je u Čikagu oženio Peruanku Gladys Pinto, a najmlađe dijete u njihovom braku je 18-godišnja Azra, danas uspješna plivačica i studentica američkog Univerziteta Missoury.

"Počela je plivati sa sedam godina i odmah pokazala izuzetan talent", prisjeća se otac Ismet, koji je ovih dana stigao u Sarajevo, u posjetu rodbini, na međustanici puta za Budimpeštu, gdje treba biti podrška Azri na najvećoj svjetskoj plivačkoj smotri.

U njemu je malo gorčine jer mu nije ispunjena velika želja – da Azra pliva za reprezentaciju BiH. Učinio je sve što je mogao, slao dopise i molbe na adresu Plivačkog saveza BiH, čak je i Azra, kad god je to bilo moguće, boravila kod nane u Sarajevu, što bliže bh. trenerima.

Svakim dolaskom u Sarajevo, svakim novim treningom na Olimpijskom bazenu na Otoci, Azra je sve više impresionirala plivačke stručnjake, ali...

"Poznato mi je ime Azre Avdić", kaže Miodrag Čeko, član stručnog odbora Plivačkog saveza BiH i selektor reprezentacije na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, te dodaje:

"Žao mi je što ne nastupa za našu reprezentaciju, ali ne možemo protiv pravila Svjetske plivačke federacije. Oni su propisali da je za nastup na najvećim takmičenjima potrebno ispuniti dva osnovna uvjeta – posjedovati pasoš zemlje i učestvovati na domaćem državnom prvenstvu", objašnjava Čeko.

I Azrin otac Ismet Avdić ima objašnjenje za igru gluhih telefona s Plivačkim savezom BiH.

"Ispunili bi uvjete koje traži Plivački savez BiH da je bilo malo više agilnosti Saveza i države. Moram biti iskren i reći da mi se čini kako je 'nezainteresiranost' Plivačkog saveza BiH da angažira Azru rezultat teške situacije u bh. sportu, a ne neke njihove loše namjere", kazuje Ismet.

Kad neće BiH, hoće Peru. Po majčinoj liniji Azra je ekspresno dobila državljanstvo domovine Gladys Pinto. Uslov za dobivanje peruanskog državljanstva je prihvatanje drugog (majčinog) prezimena što objašnjava dodatak Pinto u imenu i prezimenu Azre Avdić.

azra-avdic-at-2016-ncsa-juniors.jpg - undefined

Azra Avdić (Swimming World Magazine)

"Fantastično su me prihvatili u reprezentaciji Perua, u kojoj sam debitirala u martu prošle godine na Prvenstvu Južne Amerike u Asunciónu, glavnom gradu Paragvaja. S jedne strane mi je žao što ne nastupam za očevu domovinu BiH, a s druge sam ponosna što predstavljam majčin Peru", rekla je Azra Avdić Pinto za portal Radiosarajevo.ba, dok je u SAD-u vršila posljednje pripreme za put u Budimpeštu.

Azra se već odužila Peruu. Na Prvenstvu Južne Amerike, u svojoj najjačoj disciplini – 200 metara delfin – zauzela je četvrto mjesto, a kao članica štafete Perua 4x200 slobodno doplivala je do drugog mjesta i srebrene medalje, što je jedan od najvećih uspjeha u historiji plivanja ove zemlje.

"Osjećam malu tremu uoči svakog nastupa, a pogotovo sada dok očekujem Svjetsko prvenstvo, najveće takmičenje u mojoj dosadašnjoj karijeri. Cilj u karijeru? Da nastupim na Olimpijskim igrama, to je san svakog sportiste", kaže Azra Avdić za naš portal.

Nastupa na Olimpijskim igrama dotakao se i otac Ismet.

"Da je ranije odabrala Peru, nastupila bi na prošlom Svjetskom prvenstvu u ruskom Kazanju što bi joj otvorilo vrata učešća na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru", govori Ismet, s jedne strane ponosan na kćerku, s druge pomalo tužan što u njenoj biografiji stoji "peruanska rekorderka u disciplinama 100 delfin, 200 delfin, 400 mješovito..."

Uz njeno ime stajalo bi bh. rekorderka jer, recimo, na 200 delfin ima skoro četiri sekunde bolji rezultat od devet godina starog bh. rekorda Maide Turnadžić.

"Zbog Azrinih nastupa ili posjete rodbini supruge, idem u Peru i ne čini mi se da je bogatija zemlja od BiH. Ali, u sportskom smislu Peru je mnogo uređenija država. Plivački savez Perua plaća Azri put na sva velika takmičenja, a čujem od nekih poznanika ovdje u Sarajevu da je neizvjestan odlazak reprezentativaca BiH na šampionat u Budimpeštu. U Budimpeštu, koja je na korak od Sarajeva! Žalosno", kaže Ismet Avdić, s kojim se (indirektno) slaže i bh. selektor Miodrag Čeko.

azra-4.jpg - undefined

Ismet Avdić (Radiosarajevo.ba)

"Ljudi u Plivačkom savezu BiH čine sve da osiguraju uslove našim takmičarima, ali bez pomoći šire zajednice nemoguće je osigurati finansiranje neprofitnih sportova kakvo je plivanje. Ne sumnjam da Azra ima bolje uvjete u reprezentaciji Perua, da ne spominjem šta mladim plivačima nude američki univerziteti", kaže Čeko.

Ismet Avdić naglašava da više ne treba potencirati nastup njegove kćerke za BiH.

"Azra nastupa za Peru i to je završena priča. Teško je očekivati da osvaja medalje na Svjetskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama, ali još je mlada, ima prostora za napredak, recimo da dođe do polufinala najvećih takmičenja na srednjim plivačkim dionicama. Najvažnije je da uživa u plivanju, a ne može se požaliti ni na finansijski efekt. Jer, plivački rezultati osigurali su joj stipendiju kojom skoro u cjelosti pokriva troškove studija", kaže Ismet Avdić.   

"Nuestra Azra", ponosni su Peruanci na "našu Azru"...  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije