Skokovi sa Starog Mosta: Lorens Listo dostigao Emira Balića i ušao u historiju

Radiosarajevo.ba
Skokovi sa Starog Mosta: Lorens Listo dostigao Emira Balića i ušao u historiju

Nakon velikog nevremena koje je prolongiralo početak manifestacije, u Mostaru su održani 453. tradicionalni skokovi sa Starog mosta. Brojna publika – Mostarci i turisti – uživali su u hrabrosti 15 takmičara u skokovima na glavu, odnosno 14 učesnika u skokovima na noge.

U skokovima na glavu Lorens Listo je opravdao ulogu favorita i 13. pobjedom se izjednačio sa legendarnim Emirom Balićem. Drugi je bio Stefan Jeftić, a treći Mustafa Šarić. Još uoči takmičenja Listo je najavio povlačenje u slučaju pobjede obrazloživši ga željom da ne obori rekord Emira Balića.

Pobjednik u skokovima na noge je Igor Kazić, ispred Kenana Masleše i Admira Delića.

Tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta kada je malo tko u zajednici koja je brojala 4000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine dok je formalno natjecanje ustanovljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta.

Skokovi sa Starog mosta su jedinstveni budući da se po mnogo čemu razlikuju od figurativnih skokova. Imaju 196 pozicija koje su jednim dijelom kombinacija sporta i znanosti, a kod skokova sa Starog mosta ni jedan skok nije isti, postoji samo standard figura.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjih skokova je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, sportski partner je Olimpijski komitet BiH, a skokove su i ove godine podržali Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije i mnogi drugi sponzori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije