Sanjin Pehlivanović piše historiju: Prva medalja sa svjetskog prvenstva

Elma Behram
Sanjin Pehlivanović piše historiju: Prva medalja sa svjetskog prvenstva
Sjećate li se naslova "Znaš šta, tata?! Tvoj Sanjo će igrati u Shangaiju!'. Igrao je Sanjin Pehlivanović u Shangaiju i osvojio bronzu na Svjetskom juniorskom prvenstvu prije dva dana.

Ovaj petnaestogodišnjak višestruki je prvak Bosne i Hercegovine i evropski prvak do 17 godina u bilijaru.

Nastupila su 32 takmičara, a mladi Pehlivanović siguran u sebe priželjkivao je i zlato. No, nijanse su te koje odlučuju o vrhu ovog sporta.

„Moram biti pošten i reći da smo se mi nekako potajno nadali najsjajnijem odličju, ali da za to nismo imali nikakav argument, već jednostavno veliku želju a sad ću vam i objasniti zašto. Naime, na Svjetskom prvenstvu učestvuju 32 takmičara iz cijelog svijeta. Kvota koju naš kontinent dobije je četiri. Znači da je Sanjin jedan od četiri dječaka koji predstavljaju na neki način tim Evrope. Na svjetsko mogu ići samo pobjednici na evropskom prvenstvu što je Sanjin već tri godine zaredom. Od ta 32 takmičara u kategoriji U17 svi su otprilike istog ili podjednakog kvaliteta tako da zaista male nijanse odlučuju što se potvrdilo i na ovom prvenstvu“, rekao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba Senad Pehlivanović, Sanjinov otac i lični trener.

Podsjetimo, Sanjin je u redovnim kolima na ovom prvenstvu u drugom kolu pobjedio osvajača prvenstva Kineza Zhenga rezultatom 7:5, a u trećem kolu Mongolca Temuujina rezultatom 7:2.

"Poslije su se oni vratili kroz repasaž i u polufinalnom meču je Sanjin izgubio od igrača iz Mongolije Enkhbolda Temuujina 4:8. Znači, od igrača kojeg je već pobjedio na istom takmičenju. Ovo je očit primjer kako se radi o nijansama, a na kraju krajeva i o trenutnom raspoloženju igrača", ističe Pehlivanović.

Osvajanje bronze na svjetskom takmičenju za Sanjina mnogo znači iz više razloga, kaže njegov otac, naglašavajući kako je to prije svega odlična referenca za buduće planove.

„Dalje, Sanjin piše historiju s obzirom na to da je ovo prva medalja u ovom sportu sa svjetskog prvenstva. Ja već u srijedu odlazim za Veneciju gdje ću dočekati Sanjina i njegovog menadžera Ramiza i odlazimo u Trevizo gdje nam u četvrtak počinje Euro Tour, takmičenje po kojem se pravi euro ranking i tu igraju najveći igrači današnjice“.

Sanjin Pehlivanović nije slučajno došao do ovakvog uspjeha, iza svega toga stoji ogroman rad, trud i odricanje. Njegovi treninzi traju po pet-šest sati dnevno, a uz to su neophodni i kondicioni treninzi.

„Planeta je ogromna i da bi neko bio u prva tri juniora na planeti, mora se uložiti ogroman trud."

Međutim, kako mnogo trenira i putuje ne ostaje baš mnogo vremena za školske aktivnosti. Svjesni toga Sanjinovi roditelji su na početku Srednje škole odlučili da zajedno sa sinom izaberu pravi put. Put koji će ga istinski radovati i na kojem će briljirati kako to sada radi.

„Sanjin je prvi razred Pete tj. sportske gimnazije. Ali, školu zbog svojih obaveza na treninzima i takmičenjima pohađa vanredno. Sa Sanjinom smo razgovarali o njegovoj budućnosti, a on je birao i odlučio se za bilijar. Mi smo mu na stol stavili opciju škole i školovanja, srednja pa fakultet ili bilijar i profesionalni put u kojem je jedina opcija školovanja vanredno. Sanjin je odabrao ovaj put znajući šta ga čeka, kakvi napori kakva odricanja. Za sada svoje obaveze zaista ispunjava maksimalno koliko se to može i najbolja potvrda svega je rezultat koji je postigao."

Na kraju razgovora Pehlivanović stariji poručuje kako ovo nije kraj svijeta te da su tek na pola puta i Sanjinova karijera tek počinje.

"Što se tiče podrške mi smo zadovoljni i zahvalni: Premijeru KS Elmedinu Konakoviću koji je podržao Sanjinov odlazak na Evropsko gdje je izborio odlazak na svjetsko. Zahvaljujemo se i načelniku Općine Stari Grad Ibrahimnu Hadžibajriću koji je podržao njegov odlazak na svjetsko u Kinu.

Također, zahvaljujemo se i Općini Novi Grad koja podržava sve što ovaj sjajni dečko radi, kao i kompanijama koje su nam pomogle", kazao nam je Sanjinov otac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije